Linkovi

Netanjahu traži imunitet u vezi sa optužbama za korupciju


Premijer Izraela Benjamin netanjahu na konferenciji za novinare na kojoj je najavio da će od Kneseta tražiti imunitet (Foto: AFP/Gil Cohen-Magen)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, optužen za korupciju, najavio je da će tražiti od parlamenta imunitet - što bi moglo da odloži suđenje premijeru za period posle izbora u martu.

"Namera mi je da stanem pred sud i opovrgnem sve izmišljene optužbe protiv mene. Dragi građani Izraela, zakon o imunitetu je donet da bi zaštitio izabrane zvaničnike od izmišljenih tužbi, od političkih ciljeva onih koji žele da krše volju naroda. Taj zakon treba da obezbedi da izabrani zvaničnici mogu da služe građanima, u skladu sa voljom naroda”, poručio je Netanjahu.

Lider izraelske opozicije Beni Ganc kritikovao je Netanjahuov zahtev da mu se da imunitet, što je opisao kao strategiju da se izbegne pravosudni sistem i tužan dan za Izrael.

Ganc i Netanjahu po treći put će se takmičiti na izborima u martu, pošto nijedan nije uspeo da formira vladu u prethodna dva izborna ciklusa.

XS
SM
MD
LG