Linkovi

Netanjahu i Ganc u borbi za vladu nacionalnog jedinstva


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov glavni rival, bivši načelnik Generalštaba Beni Ganc
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov glavni rival, bivši načelnik Generalštaba Beni Ganc

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uputio je svom rivalu Beniju Gancu iznenađujuću ponudu za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, nakon što nije uspio da osvoji većinu na izborima koji su održani u utorak. Međutim, Ganc je poručio da bi on trebalo da predvodi novu vladu jedinstva, s obzirom na to da je njegova partija osvojila najviše mesta u parlamentu. U međuvremenu, izraelski predsednik Reuven Rivlin najavio je da će u nedelju početi konsultacije sa strankama o formiranju nove vlade.

Glavni rival Benjamina Netanjahua odbio je njegovu ponudu za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, što je još jedan obrt u političkoj sudbini izraelskog premijera sa najdužim stažom.

Netanjahu nije uspio da osvoji većinu na drugim izborima ove godine, što ga je I podstaklo da uputi iznenadnu ponudu koju je Beni Ganc, čija je partija Plavo-bijelo imala neznatnu prednost na izborima, odbio.

Ganc se založio za formiranje liberalne vlade jedinstva, u kojoj ne bi bilo mjesta za Likudove, ultra-ortodoksne saveznike. Takođe je odbacio mogućnost koalicije sa samim Likudom, dok je Netanjahu na čelu stranke.

Beni Ganc se obraća pristalicama u sedištu stranke
Beni Ganc se obraća pristalicama u sedištu stranke

Gancov izborni štab je tokom kampanje bio usredsređen na optužbe za korupciju protiv Netanjahua, koje izraelski premijer odbacuje. Međutim, čovjek kojeg pristalice zovu “Kralj Bibi” je politički sve ranjiviji, što bi moglo dodatno da se pogorša ako izgubi položaj.

Za formiranje vlade u Izraelu, kao i obično, potrebna je koalicija, s obzirom na to da ni jedna stranka nije ni blizu apsolutne većine. Pregovori o koalicionoj vladi bi mogli da potraju nedeljama, a mogući su i novi obrti.

Međutim, za Palestince možda nema mnogo razlika između Netanjahua i bivšeg načelnika Generalštaba Ganca, čije kampanje su bile slične po mnogim pitanjima.

Zbog toga, Netanjahuov pad s vlasti verovatno neće donijeti značajnije promjene kada je riječ o rešavanju sukoba sa Palestincima ili odnosima sa pro-izraelskom administracijom predsjednika Donalda Trampa.

Iako je izraelski premijer tokom kampanje naglašavao bliske odnose sa Trampom, američki predsjednik se nedavno neznatno distancirao od Netanjahua, izjavom da je “njegov odnos - sa Izraelom”.

XS
SM
MD
LG