Linkovi

Počeli pregovori MMF i Srbije o novom aranžmanu


Sastanak delegacije MMF-a i Vlade Srbije, u Beogradu, 7. maja 2018.
Sastanak delegacije MMF-a i Vlade Srbije, u Beogradu, 7. maja 2018.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) je plenarnim sastankom danas počeo nastavak zvaničnih razgovora između predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom programu saradnje koji bi trebao da bude nefinansijski. Prema ranijim najavama cilj novog aranžmana sa MMF-om biće nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda.

Misija MMF, koju predvodi Džejms Ruf, boravi u Beogradu do 18. maja, radi razmatranja modaliteta buduće saradnje sa Srbijom. U saopštenju NBS navodi se da će biti sagledana aktuelna makroekonomska kretanja i projekcije.

Takođe, biće nastavljen dijalog dve strane vođen tokom prethodne posete misije u martu u Beogradu, kao i tokom Prolećnog zasedanja MMF i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, o osnovama ekonomskog programa koji bi bio podržan novim, nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom ove međunarodne finansijske institucije.

Novi aranžman, kako je navedeno, trebalo bi da obezbedi očuvanje postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti, kao i podršku nastavku sprovođenja neophodnih strukturnih reformi u cilju postizanja snažnijeg i održivog privrednog rasta.

Prethodni trogodišnji aranžman Srbije i MMF-a istekao je u februaru ove godine, a Srbija nije koristila odobrenu pozajmicu od oko 1,2 milijarde evra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da očekuje potpisivanje novog aranžmana, koji će se sada više bazirati na rastu privrede, “a mi kao ciljeve aranžmana imamo nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda”, navela je premijerka.

XS
SM
MD
LG