Linkovi

MMF: Ekonomski rast jača, nastaviti reforme


Džejms Ruf, šef misije MMF-a za Srbiju

Sredinom decembra, Izvršni odbor MMF-a razmatraće izveštaj Misije za Srbiju o najnovijom, šestoj reviziji aranžmana sa Srbijom, najavio je danas Džejms Ruf, šef Misije MMF-a za Srbiju. Nakon desetodnevnih razgovora, Srbija je dobila pozitivne ocene predstavnika MMF-a, ali i njihove sugestije o tome šta Srbija mora šte pre sa završi.

Ekonomski rast Srbije jača, pokazatelji tržišta rada beleže primetno poboljšanje, a inflacija je i dalje umerena, izjavio je danas šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf i dodao da se očekuje da realni rast BDP-a iznosi 2,7 procenata u 2016. i tri procenta u 2017. godini.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima srpske Vlade, Ruf je ocenio da se dobri fiskalni rezultati nastavljaju, zahvaljujući prihodima koji su iznad očekivanog nivoa, dok su se rashodi zadržali u okviru programskih ciljeva, kaže Ruf.

Sa Vladom je dogovoren plan o jednokratnim rashodima, uključujući i isplatu penzionerima, kao i o povećanju plata i penzija. Takođe, usaglašeni su i ključni parametri budžeta za 2017. godinu:

"Postigli smo sporazum o budžetu za 2017. godinu. Prioritet je da se nastavi sa fiskalnom konsolidacijom i da se obezbedi stabilani silazni trend javnog duga, koji je još uvek visok. Očekujemo da će deficit pasti na 1,7 procenata BDP-a u 2017. godini."

Šef Misije MMF-a je upozorio da je potrebno je da se vlasti u Srbiji odlučno pozabave strukturnim izazovima, reforme javnog sektora moraju da se ubrzaju, a posebno se kasni sa reformama obrazovnog sistema, upozorio je Ruf. On je podsetio da program Vlade zahteva izradu jasnih planova za trajno rešenje ili restrukturiranje državnih preduzeća, posebno u sektoru energetike i rudarstva

Kako je istakao ministar finansija Dušan Vujović, povišice plata i penzija neće narušiti postignutu finansijsku stabilnost i budžet za narednu godinu. On je rekao da se radi na ozbiljnim reformama u javnim preduzećima, pre svega u EPS-u i Železnicama:

"Mi smo već ostvarili pravo u okviru ovog aranžmana da povućemo 832 miliona evra, koje nećemo povlačiti. Ali oni su i dalje na raspolaganju. To bi bila pomoć platnom bilansu ukoliko ona bude neophodna. Druga važna stvar je da se paralelno sa ovim dobrim performansama u Srbiji popravlja ukupno poslovno okruženje. I popravlja se armosfera povodom reformi i njihove održivosti."

Ministar finansija je najavio da je planirano povećanje plata od januara iduće godine u zdravstvu, kulturi, vojsci, policiji, sudstvu i u kazneno-popravnim domovima od pet odsto. U prosveti će povećanje biti šest do sedam odsto, dok će uvećanje penzija, po rečima Vujovića, biti verovatno 1,5 odsto.

XS
SM
MD
LG