Linkovi

MMF ocenjuje da ima mesta za povećanje plata i penzija


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf razgovarali su na temu povećanja plata i penzija, uz zajedničku konstataciju da ima prostora za porast penzija i zarada u javnom sektoru, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

Iz Vlade je već najavljeno povećanje zarada prosvetarima, koji su tražili 20 odsto, a za deset odsto mogle bi da porastu zarade u vojsci, policiji i bezbednosnim službama, dok za sektor zdravstva taj procenat još uvek nije poznat. Za penzioner je najavljeno povećanje od dva odsto i jednokratna pomoć od 6.000 dinara, najavljena uz novembarsku isplatu.

Ruf je ocenio da je Srbija na dobrom putu i da, pored objektivnih rizika koje je Srbija prevazišla u 2017. godini, MMF prognozira stabilan rast BDP od 3,5 odsto u sledećoj godini.

Zajednički je dogovoreno da se intenzivno radi na reformi sistema obrazovanja, poreske uprave i Zakona o platama u javnim službama, kao ključnim reformskim koracima koje Srbija treba da preduzme.

Džejms Ruf je ukazao na to da je poslovanje državnih preduzeća poboljšano, ali da je neophodno nastaviti sa sprovođenjem reformskih procesa kako bi bio ostvaren značajniji napredak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG