Linkovi

Tranziciona ekonomska politika Srbije na dobrom putu


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat je rekao da je situacija u Srbiji - pozitivna, posebno u privredi, ali i ukazao da na tom planu "ima još dosta posla", prenosi Tanjug.

Skat je na Kopaonik biznis forumu naveo da je Srbija povratila poverenje u svoju ekonomiju, kao i da je finansijska situacija stabilna,ali da ima još mnogo posla po pitanju konsolidacije državnih struktura i preduzeća, kao i da u fokusu treba da bude privatni sektor.

"Još uvek je premalo radnika u privatnom sektoru,” izjavio je Skot za agenciju Tanjug, prenosi B92.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf izneo je podatke o strukturi zaposlenog stanovništva u Srbiji navodeći da u javnom sektoru radi 800 000 ljudi, u privatnom oko 2 miliona ljudi, a da je penzonera 1.7 miliona, dok je nezaposlenih u Srbiji 500 000.

Ambasador Skat kaže da američki i svi drugi strani investitori traže isto ono što je i srpskom privredniku važno, a to je pre svega vladavina prava.

Investitori žele da budu sigurni da su im ulaganja zaštićena i da mogu pred sudom da reše eventualne probleme, naglasio je američki ambasador.

Šef MMF-a poručio je da je u protekle dve godine učinjena "neverovatna transformacija u Srbiji" i da je sada cilj da fiskalna poboljšanja budu održana.

Ruf je dodao da makroekonomska stabilnost ne bi trebalo da bude ugrožena u narednom periodu.

Američki ambasador navodi da investitori žele da ulažu u one zemlje u kojima je privreda stabilna, kao i gde je region stabilan.

"Vidim u ovom regionu povećane napetosti i to je razlog za investitore da trenutno budu možda uzdržani od odluke da ulažu,” naglasio je Skat.

Skat navodi daje za rešavanje napetosti u regionu neophodno da postoji dijalog među svim stranama i zajednička spremnost za pronalaženje rešenja za otvorena pitanja,a da izbori koji se očekuju u celom regionu, nisu dobar izgovor.

On je podvukao da je zajedničko traganje za rešenjem u interesu svih građana regiona.

Skat je dodao da su predstojeći izbori u Srbiji “interesantan demokratski period i da veoma pozitivno gleda na situaciju u Srbiji”.

XS
SM
MD
LG