Linkovi

Papina uskršnja poruka: Potrebna brža distribucija vakcina, kritika vojnih sukoba i naoružavanja


Uskršnja misa u uslovima pojačanih mera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Uskršnja misa u uslovima pojačanih mera

Papa Franja je u svojoj uskršnjoj poruci pozvao države na bržu distribuciju vakcina protiv Kovida 19, pogotovo siromašnijima u svetu, dok je oružane sukobe i potrošnju u vojne svrhe označio skandaloznim.

Službi je, drugu godinu zaredom usled pandemije koronavirusa, prisustvovao manji broj ljudi u crkvi Svetog Petra – za razliku od prethodnih godina kada je Trg Svetog Petra bio preplaljen građanima.

Trg je bio prazan – izuzimajući prisustvo nekoliko policajaca koji su sprovodili striktne trodnevne antipandemijske mere.

Nakon održane mise – papa Franja je uputio poruku „Urbi et Orbi“ u kojoj tradicionalno govori o izazovima u svetu i poziva na mir.

Pandemija se širi u okolnostima ozbiljne društvene i ekonomnske krize – koja najviše pogađa sitomašne. Za to vreme, što smatram skandaloznim, oružani sukobi nisu okončani, a vojni arsenali se gomilaju”, rekao je papa Franja.

U svetu je previše ratova i previše nasilja! Neka nam Gospod pomogne da prevaziđemo taj način razmišljanja”, istakao je on.

Govoreći o područjima ugroženim konfliktima, ukazao je na situaciju u Mjanmaru, gde od februara traju građanski protesti protiv vojne hunte koja je početkom februara nasilno preuzela vlast. Više od 550 demonstranata poginulo je tokom poslednja dva meseca u zemlji koju je papa posetio 2017.

Slavimo mlade ljude Mjanmara posvećene očuvanju demokratije koji na miran način nastoje da se čuje njihov glas”, istakao je papa u govoru.

Pozvao je na mir u nekoliko područja u Africi, uključujući Tigraj na severu Etiopije i provinciju Kabo Delgado u Mozambiku.

Krizu u Jemenu obeležava skandalozna tišina”, ukazao je tokom obraćanja.

Istovremeno, papa Franja je apelovao na Izraelce i Palestince da, kako je ukazao, ponovo otkriju moć dijaloga da bi se postiglo između dve države postiglo rešenje koje bi doprinelo da obe strane žive, rame uz rame, u miru i prosperitetu.

Sa pijetetom je govorio o medicinskim radnicima i izrazio saosećanje mladim ljudima koji su onemogućeni da pohađaju školu. Pozvao je sve strane na borbu protiv pandemije.

Naveo je i da mu je poznato da su brojni hrišćani širom sveta progonjeni – pozvavši da se ukinu ograničenja slobode veroispovesti i religije širom sveta.

XS
SM
MD
LG