Linkovi

Prve vakcine iz Kovaks programa dodeljene Gani


Vakcinacija zdravstvenih radnika vakcinom Džonson i Džonson je već počela u Južnoafričkoj republici
Vakcinacija zdravstvenih radnika vakcinom Džonson i Džonson je već počela u Južnoafričkoj republici

Prve vakcine iz programa Kovaks, namenjenog najsiromašnijim zemljama, stigle su u Ganu. Avion sa 600 hiljada doza vakcine Astra Zeneka sleteo je na aerodrom u Akri, saopštile su UN i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prve vakcine isporučene su skoro osam meseci od osnivanja programa Kovaks, koji predviđa da bogate zemlje ulože novac i obezbede vakcine protiv Kovida 19 najsiromašnijim zemljama.

U Gani će vakcinu prvo primiti zdravstveni radnici.

"Ovo je istorijski trenutak, dopremanje vakcina u Ganu je od izuzetne važnosti kako bi se okončala pandemija", saopštili su predstavnici UN i SZO u Gani.

U toj zemlji je zaraženo 80.700 ljudi, a registrovano je 580 smrtnih slučajeva.

Planirano je da se iz programa Kovaks distribuira dve milijarde vakcina tokom 2021, a tu je uključeno i 1,8 milijardi vakcina najsiromašnijim zemljama koje za to ništa ne bi platile, a imunizovale bi 20 odsto populacije. To, ipak, nije dovoljno za kolektivni imunitet.

Afrička unija pokušava da pomogne svojim članicama da imunizuju veći broj ljudi, pa su već kupljene količine Astra Zeneka, Fajzer i Džonson i Džonson vakcina.

Kina je donirala svoju Sinofarm vakcinu Zimbabveu i Ekvatorijalnoj Gvineji, dok je Rusija ponudila 300 miliona doza Sputnjik V vakcine Afričkoj uniji.

Ipak, mnoge zemlje se oslanjaju samo na Kovaks program.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je da je ravnomerna distribucija vakcina u opasnosti i pozvao bogate zemlje da obezbede vakcine siromašnima kroz Kovaks.

"Do sada je širom sveta dato 210 miliona vakcina, ali polovina te količine je u samo dve zemlje. Više od 200 zemalja nije dobilo nijednu vakcinu", rekao je direktor SZO.

Predstavnici Kovaks programa saopštili su da je isplanirana isporuka 330 miliona vakcina u 145 zemalja, uključujući i Severnu Arfiku.

Broj registrovanih smrtnih slučajeva u Africi je premašio 100 hiljada, a bolnice su prepune.

XS
SM
MD
LG