Linkovi

Kašogijeva verenica zahteva kaznu za saudijskog princa


Hatis Čengiz, verenica ubijenog novinara Džamala Kašogija, napušta Palatu pravde u Istanbulu (Foto: Reuters)
Hatis Čengiz, verenica ubijenog novinara Džamala Kašogija, napušta Palatu pravde u Istanbulu (Foto: Reuters)

Verenica ubijenog novinara Džamala Kašogija rekla je da saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman "treba da bude kažnjen bez odlaganja" zbog davanja naloga za ubistvo Kašogija.

U izjavi objavljenoj na Tviteru, Hatis Čengiz rekla je da ako se prestolonaslednik ne kazni, "to će zauvek signalizirati da glavni krivac može da se izvuče sa ubistvom, što bi nas sve ugrozilo i što bi bilo mrlja na našoj humanosti".

Prošle nedelje su Sjedinjene Države objavile obaveštajni izveštaj sa kog je skinuta oznaka tajnosti u kojem se ocenjuje da je prestolonaslednik odobrio ubistvo Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Kašogi je namamljen u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, a ubili su ga operativci povezani sa prestolonaslednikom. Njegovo telo je raskomadano, a njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Saudijska Arabija je na kraju priznala da je Kašogi greškom ubijen u, kako je to nazvalo, prevari, ali je negirala umešanost prestolonaslednika.

Odbacila je američki izveštaj u petak, rekavši da sadrži "netačne informacije i zaključke".

U izveštaju američke obaveštajne službe kaže da je "vrlo malo verovatno" da bi Kašogi bio ubijen bez prinčevog odobrenja.

"Iako Sjedinjene Države i dalje ulažu u svoj odnos sa Saudijskom Arabijom, predsednik (Džo) Bajden je jasno stavio do znanja da partnerstvo mora da odražava američke vrednosti", rekao je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju od petka.

Bajdenova administracija najavila je vizna ograničenja za 76 saudijskih državljana, a Blinken je rekao da se "veruje da su bili uključeni u pretnje neistomišljenicima u inostranstvu, uključujući, ali ne i ograničavajući se na ubistvo Kašogija".

Sekretarijat za finansije najavio je uvođenje sankcija.

U poruci od ponedeljka, Čengiz je rekla da će mere SAD biti značajne samo ako se prestolonaslednik suoči sa kaznom.

"Počevši od Bajdenove administracije, vitalno je da se svi svetski lideri zapitaju da li su spremni da se rukuju sa osobom čija je krivica za ubistvo dokazana, ali još nije kažnjena", napisala je Čengiz.

"Ignorisanje ove činjenice i ostajanje u limbu bez ikakve kazne dovešće do toga da izgubimo svoje univerzalne vrednosti humanosti", zaključila je Čengiz.

XS
SM
MD
LG