Linkovi

Austrija: Usvojena odluka o obaveznoj vakcinaciji odraslih


Obavezna vakcinacija odnosi se na sve austrijske građane starije od 18 godina, uz odobrene izuzetke u nekoliko slučajeva. (Foto: AP/Matt Rourke)
Obavezna vakcinacija odnosi se na sve austrijske građane starije od 18 godina, uz odobrene izuzetke u nekoliko slučajeva. (Foto: AP/Matt Rourke)

Austrijski parlament podržao je obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19 – što je prva odluka takve vrste u Evropi koja će stupiti na snagu 1. februara. Očekuje se da će potpuna primena početi u martu.

Sa tom odlukom saglasilo se 137 poslanika, dok ih je 33 bilo protiv.

Obavezna vakcinacija odnosi se na sve austrijske građane starije od 18 godina. Izuzeci važe za trudnice, osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se imunizuju ili koje su se oporavile od koronavirusa u poslednjih šest meseci.

Državni zvaničnici istakli su da je obavezna imunizacija neophodna – zbog niskih stopa vakcinacije u toj zemlji.

Ministar zdravlja Volfgang Mukstin je tokom govora u austrijskom parlamentu meru označio velikim i trajnim korakom u borbi te zemlje protiv pandemije.

Ovako možemo izbeći cikluse otvaranja i zatvaranja. Ne radi se samo o borbi protiv omikrona već i svih budućih mutacija koje bi se mogle pojaviit. Zato nam je zakon hitno potreban“, rekao je Mukstin.

Austrijske vlasti najavile su plan o obaveznoj vakcinaciji novembra 2021, kada su uvedene pooštrene mere za suzbijanje pandemije kovida 19. Tada je iskazana i zabrinutost zbog niske stope imunizacije.

U Austriji je do sada kompletno vakcinisano 71,8 odsto stanovništva – odnosno 8,9 miliona građana.

Planirano je da na početku primene te mere nadležni svako domaćinstvo obaveste o novim pravilima.

Potom će od sredine marta policija početi, tokom rutinskih kontrola, da li su građani imunizovani. Od onih koji to ne mogu da učine tražiće se pisano obražloženje i biće kažnjeni sumom u iznosu do 685 dolara – ukoliko obrazloženje ne bude validno.

Ukoliko nadležni procene da u procesu imunizacije nije ostvaren napredak – građanima koji nisu imunizovani slaće se podsetnici. Ako ni to ne donese rezultate, nevakcinisanima će se zakazivati termini za imunizaciju, uz pretnju novčanom kaznom ako ga propuste. Kako je najavljeno – kaznene sume bi mogle doseći do 4.000 dolara.

Odluka o obaveznoj imunizaciji mogla bi ostati na snazi do 2024, a stručna komisija će svaka tri meseca izveštavati vladu i parlament o njenom učinku.

Država koja takođe razmatra obaveznu imunizaciju je jedan od austrijskih suseda – Nemačka, ali još je nejasno da li će i kom obliku usvojiti.

XS
SM
MD
LG