Linkovi

Korona u Srbiji: Novozaražen svaki drugi testirani, Radovanović kaže - gore je od zvaničnog


Arhiva - Antigenski brzi test za koronavirus za kućnu upotrebu.
Arhiva - Antigenski brzi test za koronavirus za kućnu upotrebu.

U Srbiji je u protekla 24 sata, do srede u 15 sati, od posledica infekcije koronavirusom umrlo 28 osoba, a među 36.434 testirana uzorka registrovano je 17.318 novih slučajeva zaraze, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

Udeo pozitivnih među testiranim uzorcima je 47,5 odsto, što znači da je zaražen skoro svaki drugi testirani, dok je u utorak taj udeo iznosio 45,3 odsto.

Na bolničkom lečenju je 2.619 pacijenata, od kojih je 112 na respiratorima, objavilo je danas Ministarstvo.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je ranije u sredu da je stvaran broj novozaraženih mnogo veći od brojeva koje nadležni saopštavaju, kao i da veliki redovi ispred kovid ambulanti i višesatno čekanje pacijenata pokazuju da naš zdravstveni sistem "kolabira".

"Juče nije bilo 18.000 novozaraženih, već novootkrivenih, a stvarni broj novozaraženih je nekoliko puta veći. Ja bih ga stavio u raspon između 40.000 i 50.000", rekao je Radovanović za N1.

"Ovaj soj u visokom procentu ne dovodi do klinički ispoljene slike, veliki broj zaraženih nemaju simptome, a znatan broj njih ima jako blage simptome. Takođe, mnogi kada vide koliki su redovi reše da ostanu kod kuće, tako da je stvarni broj novozaraženih neuporedivo veći", kaže Radovanović.

Dodaje da je omikron soj predvidiv, i podseća da su mnoge njegove kolege upozoravale da ukoliko se Nova godina proslavlja na način na koji je proslavljena – zna se šta sledi.

"Dakle, neminovno je bilo da dođe do ovog šestog talasa, ali njegove razmere zavisile su od napšeg ponašanja", napominje Radovanović usprotivivši se konstataciji da zdravstveni sistem Srbije i dalje funkcioniše, te procenujući da će se pandemija do proleća okontači.

Nemaju svi pacijenti laki oblik bolesti

Direktorka Zavoda za plućne bolesti Ljiljana Timotijević rekla je za RTS da je najveći broj pacijenata koji dođe u tu ustanovu nevakcinisano.

Ne možemo da kažemo da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, ima pacijenata i sa komplikacijama, ističe pulmolog.

Jedini način da izbegnemo gužve ispred kovid ambulanti je vakcinacija, zaključuje dr Timotijević.

XS
SM
MD
LG