Linkovi

U Srbiji rekordan broj novozaraženih u jednom danu - 18.006


Red ispred kovid ambulante Doma zdravlja Stari grad
Red ispred kovid ambulante Doma zdravlja Stari grad

U Srbiji je registrovan rekordan broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou - 18.006 slučajeva na 39.740 testiranih uzoraka.

Umrlo je 26 osoba. Na bolničkom lečenju je 2.559 pacijenata, a broj ljudi na respiratorima se blago povećao na 109.

Krizni štab nije doneo nove restrikcije, osim što srednjoškolci u Vojvodini nastavu prate kombinovano, dok osnovci pohađaju redovnu nastavu. Za školarce u ostatku Srbije, kako je najavljeno, model nastave će biti određen u sredu.

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o sprečavanju širenja zaraznih bolesti kojom se skraćuje period izolacije za zaražene kovidom i njihove kontakte, i smanjuju cene testova.

Zaraženi kovidom koji se leče od kuće od sada će morati da budu u izolaciji 7 dana, umesto dve nedelje. Posle isteka tog roka treba da se jave u kovid ambualantu i bez ponovnog testiranja prekidaju izolaciju. Ovo ne važi za zdravstvene radnike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite koji posle sedam dana moraju da rade PCR test i u slučaju da je negativan - vraćaju se na posao. Ako je pozivitan, ostaju u izolaciji do 10 dana i prekidaju je bez ponovnog testiranja.

Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a nemaju simptome, kod kuće treba da ostanu 5 dana od poslednjeg kontakta sa zaraženim, a 10 dana treba da nose maske u zatvorenom prostoru.

Propisano je i izuzeće od karantina u slučaju kontakta sa obolelim.

Naime, ako je osoba vakcininisana sa dve ili tri doze i vakcinacija nije starija o 210 dana, ne mora u izolaciju. Isto važi i za rezultate pozitivnog testa na kovid, koji nije stariji od 210 dana od dana testiranja.

U slučaju potrebe za oslobađanjem od karantina, a ako je osoba testirana u privatnoj laboratoriji, treba uz rezutlat testa da dostavi i izveštaj lekara iz državne kovid ambulante.

Uredbom Vlade smanjene su i cene testiranja u državnim ustanovama na lični zahtev: PCR test sada košta 6.000 dinara, a antigenski 1.800.

XS
SM
MD
LG