Linkovi

Đoković možda neće moći da igra na turnirima ako se ne vakciniše


Novak Đoković na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu
Novak Đoković na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković će se suočiti sa preprekama na putu do 21. Gren slema ukoliko ne bude hteo da se vakciniše protiv kovida.

Pošto je deportovan iz Australije zbog toga što nije vakcinisan, pod znakom pitanja je i učešće na Otvorenom prvenstvu Francuske, koja je usvojila striktan zakon o vakcinama.

Francusko ministarstvo sporta saopštilo je da niko neće biti izuzet od novog zakona o vakcinacji, koji je usvojen u nedelju i propisuje obavezne sertifikate o vakcinaciji za boravak u restoranima, kafićima i drugim objektima.

"To će se odnositi na svakoga, bilo da je gledalac ili profesionalni sportista. Rolan Garos je u maju. Situacija do tada može da se promeni i nadamo se da će biti bolja. Videćemo, ali za sada sigurno neće biti nikakvih izuzeća od zakona", saopštilo je ministarstvo.

Naredni turnir na Đokovićevom kalenadaru je u Dubaiju, od 21. do 26. februara. Portparol turnira je rekao za Rojters da će svi igrači morati da dostave negativan PCR test pre ulaska u UAE.

Organizatori Monte Karlo mastersa, koji je Đoković osvojio dvaput, čekaju uputstva francuske vlade za naredni turnir u aprilu.

Kada je reč o Vimbldonu, Tenska asocijacija Engleske je saopštila da će uslove za učešće definisati vlada. Za sada, nevakcinisani pri ulasku u Englesku moraju da provedu 10 dana u izolaciji.

Otvoreno prvenstvo Amerike, koje se igra u Njujorku, biće u skladu sa zakoima u toj državi. Prema sadašnjim uslovima za ulazak u SAD, Đokoviću bi ulaz bio zabranjen jer nije vakcinisan.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su ranije da nije prihvaljivo izuzeće od vakcinacije iz "religijskih ili drugih moralnih ubeđenja".

Obavezna vakcinacija kao uslov za ulazak u SAD, dovodi u pitanje učešće Novaka Đokovića na Indijan Velsu i turinru u Majamiju.

Za sada su pod znakom pitanja i prvenstva Italije i Španije, gde vlada treba da definiše uslove učešća.

XS
SM
MD
LG