Linkovi

Mediji: Zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani sami plaćaju PCR test


PCR test na Kovid košta 9.000 dinara

Bolnice u Srbiji počele su da uvode novo pravilo po kojem zdravstveni radnici, koji nisu vakcinisani ili nisu preležali Kovid, moraju po povratku sa odmora da donesu negativan PCR test koji će sami plaćati, piše Politika.

Ta nova mera biće na snazi do septembra, jer zdravstvene vlasti strahuju da, po povratku sa inostranih destinacija, neko može uneti virus u bolnicu, prenosi Fonet.

Smatra se, istovremeno, da mnogi neće želeti da izdvoje za test 9.000 dinara, pa će promeniti svoj stav i vakcinisati se.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je za Politiku da su ustanove o ovome dobile instrukciju Minitarstva zdravlja i Komisije za zarazne bolesti. Po toj instrukciji, zaposleni koji su odsutni duže od sedam dana, a nisu vakcinisani, moraju o svom trošku da rade PCR test.

Stručnjaci u Srbiji već danima upozoravaju da je 4. talas infekcije neminovan i apeluju na ljude da se vakcinišu, posebno mlađu populaciju kod koje je jako mali obuhvat vakcinacije.

U Srbiji svakodnevno polako raste broj novozaraženih, a mere su skoro skroz popuštene, iako su nadležni najavili strože kontole poštovanja ličnih mera kao što je nošenje maske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodno izjavio da se on zalaže da obaveznu vakcinaciju određenih zanimanja, ali da to nije u skladu sa Ustavom Srbije i značio bi kršenje ljudskih prava.

Grčka i Francuska uvele su obaveznu vakcinaciju medicinskih radnika.

XS
SM
MD
LG