Linkovi

Danas: Palmer u misiji mirenja Beograda i Prištine


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer , Foto: Glas Amerike
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer , Foto: Glas Amerike

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer trebalo bi da bude uključen u "misiju mirenja" Beograda i Prištine, a takođe bi trebalo i da zauzme jednu od ključnih uloga u budućim pregovorima dve strane, koji će, prema mišljenju mnogih, biti i završni, saznaje "Danas".

Dnevni list navodi, pozivajući se na diplomatske izvore na Zapadu, da još nije određeno ko će biti glavni pregovarač SAD u narednoj fazi pregovora, ali da će jednu od najvažnijih uloga, svakako, imati Palmer, koji je prisutan više od dve decenije na Zapadnom Balkanu.

List Danas podseća i na izjavu ovog zvaničnika Stejt Departmenta, koji je, gostujući na RTS u oktobru, poručio da po pitanju Kosova "nema blanko čekova, niti crvenih linija", kao i da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo što pre da bude postignut.

"Ono što bismo mi voleli da se postigne je potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, a to je složen izazov,” kazao je tada Palmer.

On je tada, takođe, rekao da bi svaki dogovor morao da bude trajan i primenljiv, morao bi da ima „bezbednosni aspekt,političku i ekonomsku komponentu i nešto o imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, o Gazivodama i o Trepči“, navodi Danas.

Metju Palmer bio je direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt Departmentu, a u nekoliko navrata bio je zaposlen u ambasadi SAD u Beogradu. Kako navode sagovornici Danasa, Palmer više od dve decenije pomno prati situaciju na Zapadnom Balkanu, odlično govori srpski, a još 1998. znao je svaku sitnicu koja se događa u svakom selu na Kosovu, pa će biti uključen i u misiju pomirenja Beograda i Prištine koja za sada deluje kao nemoguća.

XS
SM
MD
LG