Linkovi

Palmer: Srbija mora da se pomiri sa Kosovom


Arhiva - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer

Srbija će morati da se pomiri sa Kosovom, do potpune normalizacije odnosa, poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer u intervjuu za portal EWB (Europian Western Balkans).

"Potpuna normalizacija odnosa. Ono što to znači je ono što se trenutno određuje kroz pregovore pod vodstvom EU. Mi podržavamo ove pregovore, podržavamo ulogu visoke predstavnice (EU Federike Mogerini) da pomogne Beogradu i Prištini da se saglase o definiciji potpune normalizacije", naglasio je američki zvaničnik u intervjuu .

Naglašavajući da SAD imaju godinama dobar odnos sa Beogradom, Palmer je ukazao da Amerika i Srbija dele jedan cilj.

"Za Srbiju je to napredovanje na putu ka članstvu u EU. To je i strateški cilj Srbije i nešto što SAD snažno podržavaju" istakao je Palmer.

Na pitanje da li je Americi prihvatljiv dogovor Srbije i Kosova o teritorijama, Palmer je poručio da SAD žele da vide "sveobuhvatan, lokalni ugovor posvećen napretku", pokušavajući da pregovaračkim stranama omoguće prostor za pregovore o najboljem dogovoru koji mogu postići.

"Nešto što je pravično, nešto što je trajno, nešto što se može prodati i u Srbiji i na Kosovu. A rukovodstvo može razgovarati sa ljudima, objasniti i dobiti podršku kritične mase za to", rekao je Palmer.

On je naglasio kako to "nije prazna provera" jer SAD žele da "obe strane pregovaraju o najboljem mogućem dogovoru" i podstiču "obe strane da postignu sporazum".

Kad budemo znali kakav je dogovor, zavisno od toga šta smo očekivali, jasno ćemo reći šta mislimo, ali je "važno za (pregovarački) proces da ga vode lokalni lideri", poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

SAD ostaju privržene evroatlantskim integracijama regiona

Politika SAD na Zapadnom Balkanu, i nakon dolaska na vlast administracije predsednika Donalda Trampa, ostaje usredsređena da pomogne zapadnobalkanskim zemljama da postignu svoje ciljeve i ambicije i uđu u evropske i evroatlantske institucije, što za sve zemlje Zapadnog Balkana na kraju znači članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Boplton.

Precizirao je da to za sve zemlje, osim Srbije, znači i članstvo u NATO, a Sjedinjene Države žele da promovišu što je moguće bliskije partnerstvo između NATO i Srbije.

"Radimo na tom cilju već puno godina, kroz različite administracije. To ostaje strateški cilj politike SAD", rekao je Palmer u intervjuu koji je napravljen tokom Bledskog strategijskog foruma u Sloveniji, 10. i 11. septembra, odbacujući tvrdnje da je "Zapadni Balkan manje važan".

"Stvari su se promenile u tom smislu, ali Sjedinjene Države ostaju posvećene regionu i ostajemo u ovom regionu. Mi smo ovde, blisko sarađujemo sa vladama Zapadnog Balkana kako bismo unapredili zajednički cilj evropskih integracija, mira, prosperiteta i stabilnostii", naglasio je Palmer.

Prijem Crne Gore u NATO, kao 29. članice, veliki je uspeh koji čini jačim i boljim i Alijansu, i Crnu Goru, rekao je Palmer, naglašavajući da se isčekuje da Makedonija postane 30. članiza NATO-a, zbog čega je jako važno da građani na referendumu podrže sporazum sa Grčkom o imenu te bivše jugoslovenske republike.

On je, na pitanje o različitim interesima velikih sila na Balkanu, rekao kako veruje da "SAD i Rusija imaju veoma različite ambicije na Balkanu".

"To je nesrećna postavka za region. Mislim da Rusi shvataju njihov sopstveni interes na Balkanu na način koji je korenito u suprotnosti sa načinom na koji zemlje Zapadnog Balkana shvataju svoje interese", kazao je on i podsetio da su Rusi probali da obore vladu u Crnoj Gori 2016, pošto se zemlja kretala ka članstvu u NATO. Nastavio je da očekuje da će Rusi raditi protiv Prespanskog sporazuma u Makedoniji i protiv sporazuma Beograda i Prištine.

Amerika podržava evroatlantske integracije regiona, mi podržavamo vladavinu zakona, pravila i harmonizaciju evropskih normi između država zapadnog Bačkana", naglasio je Palmer i zaključio da SAD žele ono što žele vlade zemalja reigona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG