Linkovi

Lideri okončali samit G20 osudom Rusije, uprkos podjelama


Vanredni sastanak lidera Grupe G7 i NATO-a na Baliju, Indonezija, 16.11.2022.
Vanredni sastanak lidera Grupe G7 i NATO-a na Baliju, Indonezija, 16.11.2022.

Članovi grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija (G20) okončali su u srijedu samit deklaracijom koja oštro osuđuje rat u Ukrajini, upozoravajući da sukob pogoršava ionako osjetljivu svjetsku ekonomiju.

Završna izjava samita bila je vrijedna pažnje jer su svjetski lideri uspjeli istaći osudu rata, uprkos podjelama unutar grupe, koja uključuje ne samo Rusiju, već i zemlje poput Kine i Indije, koje imaju značajne ekonomske veze s Moskvom i koje nisu direktno kritikovale rat.

"Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patnju, te pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji", stoji u finalnom saopštenju.

Upotreba riječi "većina članica" bila je znakovit pokazatelj podjela, kao i priznanje da su "postojali drugačiji stavovi i različite procjene", te da G20 "nije forum za rješavanje sigurnosnih pitanja".

Uprkos tome, korištenje jezika iz martovske rezolucije UN-a u kojoj se “najoštrije osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu” i zahtijeva “njeno potpuno i bezuslovno povlačenje” s ukrajinske teritorije predstavlja “veliki napredak”, navodi Džon Kirton, direktor G20 Grupe za istraživanja.

Ovdje G20 nije ostavio nikakvu sumnju o tome za koga zna da je započeo rat i kako bi on trebao završiti”, rekao je Kirton. Ukazao je i na "aktivan pomak" Kine i Indije, koje su se pridružile "demokratskoj strani velike trenutne geopolitičke podjele".

Istraga o padu granate na poljsku teritoriju

Rat u Ukrajini bio je velikim dijelom vodeća tema tokom dvodnevnog samita održanog na tropskom otoku Bali u Indoneziji.

Vijest o eksploziji u istočnoj Poljskoj podstakla je američkog predsjednika Džoa Bajdena da žurno organizuje vanredni sastanak sa članicama grupe zemalja G7 i NATO-a, okupljenim na samitu.

Poljska je saopštila da je eksploziju u blizini ukrajinske granice izazvala raketa ruske proizvodnje i da istražuje što se dogodilo. Ova članica NATO-a nije direktno okrivila Rusiju za incident u kojem su poginule dvije osobe. Rusija je negirala umiješanost.

Bajden je izjavio da je "malo vjerojatno" da je granata ispaljena iz Rusije, te je obećao podršku poljskoj istrazi.

"Postoje preliminarne informacije koje to dovode u pitanje", rekao je Bajden novinarima na pitanje da li je granata ispaljena iz Rusije. "Po linijama putanje malo je vjerojatno da je ispaljena iz Rusije, ali vidjet ćemo."

Bajdenu su se na G20 pridružili zvaničnici poput kineskog predsjednika Ši Đinpinga, indijskog premijera Narendra Modija i novog britanskog premijera Rišija Sunaka. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije prisustvovao.

U utorak je Rusija gađala ukrajinske gradove u svom najvećem bombardovanju energetskih postrojenja, koja su stalna meta otkako se približava zima.

Sunak je, obraćajući se novinarima na kraju sastanka, napade nazvao "okrutnom i neumoljivom realnošću Putinovog rata".

Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Džo Bajden razgovaraju na marginama samita G20, u sredu, 16. novembra 2022. na Baliju u Indoneziji.
Britanski premijer Riši Sunak i američki predsednik Džo Bajden razgovaraju na marginama samita G20, u sredu, 16. novembra 2022. na Baliju u Indoneziji.

"Dok su drugi svjetski lideri zajedno radili kako bi se uhvatili u koštac s najvećim izazovima s kojima se naši narodi suočavaju, Putin je pokretao neselektivne napade na civile u Ukrajini", rekao je Sunak, dodajući da će rat "nastaviti uništavati globalnu ekonomiju".

Kineska podrška finalnoj deklaraciji

Pažljivo formuliranje završne deklaracije G20 odražava tenzije tokom okupljanja, kao i izazov s kojim se suočavaju Sjedinjene Države i saveznici dok pokušavaju izolirati Putinovu vladu. Nekoliko članica G20, uključujući domaćina Indoneziju, oprezne su da se ne upletu u sporove između većih sila.

Indonezijski predsjednik Džoko Vidodo rekao je novinarima da je dio izjave koji se bavi ratom bio najsporniji dio pregovora i da su rasprave bile "veoma, veoma teške".

Neki su finalnu verziju vidjeli kao snažnu kritiku ratu koji je ubio hiljade ljudi, pojačao globalne sigurnosne tenzije i poremetio svjetsku ekonomiju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je predvodio delegaciju te zemlje umjesto Putina, osudio je pokušaj Bajdenove administracije da osudi Moskvu.

Nekima je iznenađenje bila kineska podrška javnoj izjavi koja kritikuje Rusiju.

Analitičar Kirton kaže da je Peking to vjerojatno učinio jer kineski predsjednik "ne želi podržati gubitnika" nakon poraza Rusije u ukrajinskom gradu Hersonu. "On zna da mu je potrebna saradnja sa G20 kako bi se pozabavio brojnim rastućim ranjivostima s kojima se Kina sada suočava", od klimatskih promjena, preko pandemije, pa do "finansijske krhkosti nacije zbog prekomjerno zaduženih tržišta nekretnina i imovine".

Grupa G20 je osnovana 1999. godine, prevashodno kao forum za rješavanje ekonomskih izazova. Uključuje Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Kinu, Francusku, Njemačku, Indiju, Indoneziju, Italiju, Japan, Južnu Koreju, Meksiko, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku, Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Evropsku uniju. Španija ima stalno mjesto gosta.

U nedjelju ističe sporazum o izvozu žita iz Ukrajine

U finalnoj izjavi samita na 16 stranica takođe je izražena duboka zabrinutost zbog niza pitanja, uključujući prehrambenu i energetsku krizu, koja je pogoršana ratom u Ukrajini.

Zvaničnici su naveli da će usljed nestašice hrane i rastućih cijena preduzeti "hitne radnje za spašavanje života, sprečavanje gladi i neuhranjenosti, posebno kako bi se pozabavile ranjivošću zemalja u razvoju".

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu da će ključni dogovor, postignut uz posredovanje Turske i UN-a, o izvozu ukrajinskog žita biti produžen prije nego što istekne u nedjelju.

Sporazum iz jula omogućio je glavnom ukrajinskom proizvođaču žita da nastavi izvoz iz luka koje su uglavnom bile blokirane zbog rata.

"U ovom trenutku, mišljenja sam da će se (sporazum o žitu) nastaviti", rekao je Erdogan. “Čim se vratimo, nastavit ćemo naše razgovore, posebno sa gospodinom Putinom. Jer dijalog je put do mira.”

Na hitnom sastanku u srijedu sudjelovali su lideri grupe G7, koja osim Sjedinjenih Država uključuje Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropsku uniju, kao i predsjednik Evropskog vijeća, te premijeri NATO saveznika Španije i Holandije.

Bajden je kasnije održao odvojeni sastanak sa Sunakom, što je bio njihov prvi duži razgovor otkako je Sunak prošlog mjeseca preuzeo funkciju premijera.

Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu sve dok Rusija nastavi sa svojom agresijom”, rekao je Bajden, dodajući da mu je drago što su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na istoj strani u kontekstu podrške Ukrajini.

Bajden je izjavio i da su lideri osudili najnovije ruske napade koji su prouzrokovali nestanak struje u mnogim dijelovima Ukrajine.

U trenutku kada se svijet okupio na G20 kako bi pozvali na deeskalaciju, Rusija nastavlja eskalirati u Ukrajini, dok se mi sastajemo”, rekao je Bajden.

XS
SM
MD
LG