Linkovi

Dženet Jelen: Okončanje rata u Ukrajini "najbolja stvar" za popravljanje svetske ekonomije


Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen prisustvuje ručku "Pandemijskog fonda", kao deo razgovora na samitu G20 u Nusa Dui, indonežanskom ostrvu-odmaralištu na Baliju, 13. novembra 2022.
Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen prisustvuje ručku "Pandemijskog fonda", kao deo razgovora na samitu G20 u Nusa Dui, indonežanskom ostrvu-odmaralištu na Baliju, 13. novembra 2022.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen izvršila je snažan pritisak na Rusiju u ponedeljak uoči samita G-20 u Indoneziji, rekavši da je najbolji način da se okonča svetski ekonomski nemir zaustavljanje rata u Ukrajini.

"Okončanje ruskog rata je moralni imperativ i najbolja stvar koju možemo da uradimo za globalnu ekonomiju", rekla je Jelen novinarima dok se sastala sa francuskim kolegom Brunom Le Merom u Nusa Dui, na ostrvu Bali.

Visoke cene goriva i hrane su među glavnim pitanjima o kojima će se raspravljati na samitu, a nekoliko zemalja G-20 je izbeglo ekonomsku bol.

Jelen se nada da će formirati diplomatski pritisak za okončanje rata kriveći Rusiju.

Domaćin Indonezija je pozvala na pregovore i mirno rešenje sukoba, ali je, poput drugih članica G-20 - Kine, Južne Afrike i Indije - uglavnom izbegavala da direktno kritikuje Rusiju.

Očekuje se da će se na samitu razgovarati i o potrebi produženja sporazuma uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija koji bi omogućio bezbedan tranzit vitalnog ukrajinskog izvoza žitarica i đubriva kroz Crno more.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih proizvođača oba proizvoda. Činilo se da je ruski predsednik Vladimir Putin napustio sporazum, ali se suočio sa oštrom reakcijom zemalja u razvoju.

Trenutni sporazum ističe 19. novembra. Le Mer je istakao potrebu da se suprotstavi efektima ruske invazije, prvesntveno na rastuće cene goriva u Evropi.

"Stvarno mislim da je prvo pitanje koje imamo na stolu kako da spustimo cene energenata i kako da se rešimo inflacije", rekao je on.

XS
SM
MD
LG