Linkovi

Bajden: Malo vjerovatno da je iz Rusije ispaljena raketa koja je pogodila Poljsku


Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obraća se medijima posle sastanka lidera G7 i NATO na indonežanskom ostrvu Bali (Foto: AP)
Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obraća se medijima posle sastanka lidera G7 i NATO na indonežanskom ostrvu Bali (Foto: AP)

BALI - Sjedinjene Države i NATO saveznici istražuju eksploziju u Poljskoj u kojoj su poginule dvije osobe, ali preliminarne informacije sugerišu da možda nije izazvana raketom ispaljenom iz Rusije, rekao je američki predsjednik Džo Bajden.

Bajden se obratio novinarima nakon što su lideri G7 i NATO, okupljeni na samitu G20 na indonežanskom ostrvu Bali, održali vanredni sastanak u srijedu posle eksplozije koju je, prema navodima poljskih i ukrajinskih vlasti, izazvala raketa ruske proizvodnje.

Na pitanje o tvrdnjama da je eksplozija povezana sa Rusijom, Bajden je odgovorio:

"Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju. Ne želim to da kažem dok ne završimo istragu, ali je malo vjerovatno po putanji da je ispaljena iz Rusije. Vidjećemo".

SAD i NATO članice će sprovesti potpunu istragu prije preduzimanja akcije, rekao je Bajden.

"Saglasili smo se da podržimo poljsku istragu eksplozije...Osiguraću da utvrdimo šta se tačno dogodilo. Zatim ćemo kolektivno da utvrdimo naredne korake dok nastavljamu istragu. Za stolom je postojalo potpuno jedinstvo", naglasio je predsjednik SAD.

Takođe je dodao da je lidere informisao o ranijim telefonskim razgovorima sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Iz Bijele kuće je ranije saopšteno da je Bajden sazvao sastanak na Baliju, posle eksplozije u selu Pševodov, na istoku Poljske blizu granice sa Ukrajinom.

Na sastanku su učestvovali lideri SAD, Njemačke, Kanade, Holandije, Japana, Španije, Italije, Francuske, Velike Britanije, kao i Evropske unije.

Poljska je saopštila da utvrđuje da li je potrebno da zatraži konsultacije u okviru člana 4 ugovora NATO-a, koji članicama omogućava da pokrenu bilo koje pitanje od interesa, naročito bezbjednosno, pred alijansom, prenosi agencija Rojters.

Varšava je pozvala ruskog ambasadora na razgovor nakon što je Moskva odbacila odgovornost za eksploziju.

Bajden je takođe rekao da su lideri osudili "najnovije ruske raketne napade" na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG