Linkovi

Odložen pretres u slučaju "državni udar"


Privođenje osoba umešanih u državni udar krajem prošle godine (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)
Privođenje osoba umešanih u državni udar krajem prošle godine (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Početak suđenja grupi od 14 osoba optuženih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine odgođeno je danas nakon što su advokati odbrane zatražili od Vrhovnog državnog tužioca izuzeće specijalnog i svih ostalih tužilaca u Specijalnom tužilaštvu.

Odbrana je tražila odgađanje glavnog pretresa, jer smatra da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izvršio "potpuno pristrasan pristup predmetu, tako što je javno, na sajtu tužilaštva, učinio dostupnim razgovore i transkripte, ne samo branilaca i branjenika, nego i međusobnu komunikaciju advokata".

"Jasno je da glavni specijalni tužilac (Katnić) i tužilac iz Specijalnog tužilaštva Saša Čađenović momentalno moraju obustaviti rad u odnosu na ovaj predmet", rekao je Miroje Jovanović, advokat osumnjičenog lidera DF-a Andrije Mandića, na početku pretresa, koji su lokalni mediji nazvali "suđenje vijeka" u Crnoj Gori. Jovanović je ocenio potez tužilaštva kao "skandalozan".

Nakon što je odbrana iznijela svoj zahtjev za izuzećem tužilaca, vijeće sudije Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše donijelo je odluku o odgađanju pretresa.

Specijalno državno tužilaštvo objavilo je nedavno na svom sajtu sadržaj komunikacije posredstvom mobilnog telefona i WhatsApp-a jednog od branilaca u ovom slučaju - Gorana Rodića, sa njegovim branjenicima, optužujući advokata za specijalni rat protiv tužilaca i pokušaj njihove diskreditacije s ciljem ometanja istrage u slučaju "državni udar".

Rodić je negirao optužbe iz tužilaštva i naveo da je njegova prepiska ciljano iskidana, te da sadrži interne šale, opaske, privatna razmišljanja i komentare, a Advokatska komora saopštila da se objavljivanjem sadržaja tih razgovora “narušavaju elementarni odnosi advokata i klijenata”, osuđujući “grube atake na osnovne principe advokatske profesije i prava građana”.

Jedan od osumnjičenih lidera opozicionog DF-a Milan Knežević ponovio je danas da je suđenje za pokušaj državnog udara “montirani politički proces”.

Četrnaest osoba, među kojima dvojica opozicionih lidera i dvojica navodnih organizatora iz Rusije, optuženo je za pokušaj svrgavanja legalno izabrane vlasti u Crnoj Gori i planove za likvidaciju bivšeg premijera Mila Đukanovića, a tužilaštvo smatra da je njihov cilj bio sprječavanje zemlje da postane članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG