Linkovi

Ukinut imunitet Nebojši Medojeviću


Lider PZP-a Nebojša Medojević (rtcg.me)

Poslanici vladajuće većine u crnogorskom parlamentu izglasali su ukidanje imuniteta lideru opozicione koalicije Demokratski front, Nebojši Medojeviću, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, koje ga sumnjiči da je navodno učestvovao u pranju novca.

Sjednici su, pored 42 poslanika vladajuće koalicije, prisustvovali i poslanici DF-a koji su prekinuli bojkot da bi izrazili solidarnost sa jednim od vođa koalicije čija su ostala dvojica lidera, Andrija Mandić i Milan Knežević, optužena da su navodno učestvovali u pripremi državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, rekao je uoči glasanja da parlament ne odlučuje o krivici Nebojše Medojevića, već da rješenje o njegovom pritvoru može donijeti samo sudija, na zahtjev Specijalnog državnog tužioca.

Medojević je odbacio optužbe Specijalnog tužilaštva i ocijenio da se radi o osveti Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, koga je lider DF-ove članice Pokreta za promjene u nekoliko izjava optužio da je navodno učestvovao u ratnim zločinima tokom napada JNA na Dubrovnik i okolinu tokom 1991. i 1992.

"Ovdje se radi o mojoj slobodi, ja sam nevin", rekao je Medojević nakon odluke skidanju njegovog poslaničkog imuniteta. "Protiv mene nema nijednog dokaza"

Poslanici DF-a najavili su da će ostati u parlamentu kako bi spriječili eventualno hapšenje Medojevića koje bi moglo uslijediti ukoliko Vrhovni državni tužilac ne ospori zahtjev Specijalnog tužilaštva za njegovo hapšenje, kao što je to bio slučaj sa Mandićem i Kneževićem u slučaju "državni udar".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG