Linkovi

Odloženo ročište o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori


Hapšenje osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, 16.oktobra 2016.
Hapšenje osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, 16.oktobra 2016.

Viši sud u Podgorici odgodio je za 24. maj zakazano ročište na kome je trebalo da ispita i ocijeni zakonitost optužnice protiv četrnaest osoba optuženih da su planirali teroristički napad 16. oktobra prošle godine, prenose lokalni mediji.

Prema pisanju medija, sudija specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda, Dragoje Jović, odgodio je ročište na zahtjev advokata odbrane koja su saopštili da se nisu imali vremena upoznati sa sadržajem dokaza.

Jović je objasnio da nema uslova da se ročište održi jer su branioci okrivljenih tražili kopiranje spisa predmeta, navodeći da je riječ o obimnom materijalu smještenom u 27 registratora, te da nije bilo moguće kopirati spise.

Ročištu je prisustvovalo osmoro okrivljenih, ne i lideri DF-a, rekao je sudija Jović, objašnjavajući da jednome od njih, Andriji Mandiću, poziv nije mogao biti uručen na kućnoj adresi “zbog kućnih ljubimaca”, prenosi TV Vijesti.

Advokat optuženog lidera DF Andrije Mandića, Miroje Jovanović, rekao je novinarima nakon odluke Višeg suda, vjeruje da će odbrana uspjeti da obore optužnicu koju je opisao “gramatički neispravnom”, sa “rečenicama van konteksta” i bez dokaza.

Međutim, spis je obiman. To je spis koji je specijalni tužilac krio od odbrane šest mjeseci, o čemu postoje službene bilješke”, rekao je Jovanović.

On je izrazio očekivanje da će odbrana dobiti spise predmeta u narednih nekoliko dana, kako bi mogla da ospori optužnicu za navodni pokušaj državnog udara.

"Dakle, ukoliko zaista dobijamo spise kao što je sud naveo u narednih nekoliko dana, mi ćemo biti u mogućnosti da s pravne strane jednim skromnim podneskom, na možda stotinak strana, za početak u cjelosti osporimo ono što se zove optužnica za takozvani državni udar", rekao je Jovanović.

Mandićev advokat rekao je da njegov branjenik, kao ni advokati odbrane, nisu obavezni prisustvovati pripremnim ročištima.

Pored dvojice lidera i vozača opozicionog Demokratskog fronta, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bivši šef srpske žandarmerije, Bratislav Dikić i još osam državljana Srbije, od kojih će se dvojici suditi u toj zemlji.

Crnogorski zvaničnici u više navrata su optužili Rusiju da stoji iza pokušaja državnog udara i planiranja ubistva bivšeg premijera, Mila Đukanovića, što Kremlj negira, istovremeno podržavajući političke snage koje se protive članstvu Crne Gore u NATO.

XS
SM
MD
LG