Linkovi

Državni udar u CG opomena za sve, veze Beograda i Moskve "igranje vatrom"


Državni udar u CG opomena za sve
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Nebojša Kaluđerović, na pretresu pred Odborom za oružane snage u Senatu SAD

Pritisak Rusije na Balkan i jugoistočnu Evropu neće se zaustaviti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, zaključeno je na pretresu u senatskom Odboru za oružane snage, kojim predsedava Džon Mekejn. Jedna od narednih meta mogla bi da bude i Srbija. Kako se odbraniti od potencijalnih napada Rusije u jugoistočnoj Evropi?

Hapšenje onih koji su pokušali državni udar u Crnoj Gori postalo je primer za ruski neuspeh. Ipak, članstvo u NATO-u koje je usledilo, za Mosvku je bilo jasan signal.

Poruka Putinu i svim drugim tiranima je da ne mogu da kontrolišu slobodnu volju ljudi, ni u jugoistočnoj Evropi, niti bilo gde u svetu.„, kaže predsedavajući Odbora za oružane snage u Senatu Džon Mekejn.

Što ne znači da neće pokušati. Na to upozorava i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović.

Članstvo Crne Gore u NATO-u Rusija često predstavlja kao privremeno rešenje protivno volji crnogorskog naroda. Očekujemo da se pritisak nastavi, ne samo na Crnu Goru nego i na zemlje u regionu, koje nisu članice NATO-a ili EU“.

"Naredna zavera Moskve može biti da srpske lidere u BiH okrene protiv muslimana, ili da izazove sukobe Albanaca i Makedonaca, ili sukob između Srbije i Crne Gore. Za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori optuženi su, između ostalih, srpski nacionalisti. Srpska vlada je pomogla u tome da se oni identifikuju, ali je svesna da isto može da se desi i u Srbiji, ukoliko prekine veze sa Moskvom“ smatra Januš Bugajski iz Centra za analizu Evropske politike.

Međutim, Srbija se, kako ponavljaju njeni zvaničnici, veza sa Rusijom ne odriče. Predseavajući odbora, Mejekn je opisao balansiranje Aleksandra Vučića između istoka i zapada kao skoro šizofreno i upitao može li nešto da se promeni posle njegove posete Vašingtonu u ponedeljak.

Moramo da priznamo da Vučić balansira između Rusije i Zapada jer EU deluje daleko i nezainteresovano, a SAD distancirano. Srbi veruju da mogu da igraju na obe strane, ali znaju da su ekonomski i interesno vezani za Evropu. Mislim da uz pomoć EU i Nemačke moramo da objasnimo Vučiću da je balansiranje u stvari igranje vatrom i da time Srbija rizikuje budućnost. Srbija je dozvolila otvaranje humanitarnog centra u Nišu, gde Rusi traže diplomatski imunitet za svoje osoblje. Možda treba da transformišemo svoje prisustvo u bazi Bondstil i da pošaljemo signal Srbiji da smo prijatelji u svim situacijama i da smo posvećeni reformama i uspehu“, rekao je Dejmon Vilson, potpredsednik Atlantskog saveta.

Moskva više ratuje uticajem nego silom – ocenili su učesnici pretresa i zaključili da i američki odgovor mora biti u skladu s tim. I članovi odbora i učesnici pozvali su Predstavnički dom Kongresa da potvrdi pooštravanje sankcija Rusiji, koje je Senat već usvojio.

XS
SM
MD
LG