Linkovi

CG: Oduzeti pasoši liderima Demokratskog fronta


Lideri DF Milan Knežević i Andrija Mandić (desno) ispred Skupštine Crne Gore u februaru 2017.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore oduzelo je pasoše liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, optuženima sa pokušaj državnog udara oktobra prošle godine. To se desilo samo dan nakon što su poslanici Demokratskog fronta napustili prostorije Skupštine sprečavajući hapšenje jednog od lidera Fronta Nebojše Medojevića

Mandić i Knežević optuženi su za pokušaj terorizma na oktobarskim izborima 2016. godine. Početak suđenja zakazan je za 19. jul. Optužnicom Specijalnog tužilaštva, osim Mandića, Kneževića i Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića, obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana Edvard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i devet srpskih državljana.

Prema optužnici, 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori je navodno spriječen državni udar.

Lideri Demokratskog fronta napustili su prostorije parlamenta nakon osam dana provedenih u svojim kancelarijama, odlučni da spriječe hapšenje jednog od svojih lidera Nebojše Medojevića, osumnjičenog za pranje novca. Desilo se to nakon obavezujućeg uputstva kojim je VDT Ivica Stanković naredio da se Nebojši Medojeviću ne određuje pritvor, iako su mu poslanici vladajuće većine u prošli četvrtak skunuli imunitet.

Oni su po izlasku iz službenih prostorija saopštili da su pokazali kolegama iz opozicije put za oslobađanje Crne Gore.

Funkcioner DF-a Andrija Mandić je kazao da je taj savez zajedništvom i solidarnošću pokazao kako se treba boriti za slobodu u Crnoj Gori.

"Sigurno je da su neki iz režima mislili da će dio Fronta odustati od podrške Medojeviću, onako kako su oni ponašali u slučaju Marovića. Želim da čestitam Medojeviću na dostojanstvenom i hrabrom držanju", rekao je Mandić.

On je apelovao na pravosudne organe da iz zatvora puste ljude koji su pritvoreni.

Mandić je poručio da DF želi da radi sa svima iz opozicije kako bi promijenili Crnu Goru.

Medojević je kratko poručio da će se odazvati na poziv Specijalnog državnog tužilaštva za saslušanje.

Socijaldemokratska partija i URA ocijenili su da je obavezujuće uputstvo Ivice Stankovića kojim je zatražio da se poslaniku DF-a, Nebojši Medojeviću, ne određuje pritvor, zakonito i očekuju da će imati pozitivne političke reperkusije.

Iz DPS-a se tim povodom nijesu oglašavali, dok su iz Socijaldemokrata kazali da poštuju autonomne odluke tužilačke vlasti i da nemaju poseban komentar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG