Linkovi

U Beogradu 24. skup "1 od 5 miliona", šetnja "medijskom maršrutom"


24. protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 18. maja 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)
24. protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 18. maja 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)

U Beogradu se večeras održava 24. po redu građanski protest "Jedan od pet miliona", a posle govora kod Terazijske česme učesnici su se uputili u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama, prema zgradi Radio televizije Srbije, da bi šetnju završili u Slobodnoj zoni, u Pionirskom parku, prekoputa Predsedništva Srbije.

Skup je počeo kod Terazijske česme, minutom ćutanja za devojčicu koja je danas preminula pet meseci posle autobuske nesreće. Organizatori su podsetili da su protesti počeli kada su građani izlašli na ulice zbog nasilja i ukazali da je, danas šest meseci kasnije, u Knjaževcu pretučen organizator protesta Dalibor Stanojević, opštinski odbornik Demokratske stranke u Knjaževcu.

Dalibor Stanojević je okupljenima rekao da su ga pretukli oni koji "imaju zaštitu državne vlasti".

"Nisu me uplašili", rekao je Stanojević i pokazao svoju krvavu košulju. Poručio da se ne sme dozvoliti da odgovorni prođu nekažnjeno.

"Ovaj režim, oni i njihovi Vučići, Vulini, Jutke, Đokići, komuniciraju pesnicama, nasiljem i telohraniteljima, misleći da su jaki i zaštićeni. Pokažimo da nisu, tu smo da se postarajmo se da odgovaraju za svako zlodelo, za svaku razbijenu glavu krvavu košulju i zapaljenu kuću, kazao je Stanojević, koji ima vidne povrede glave.

24. protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 18. maja 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)
24. protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 18. maja 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VOA)


Profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković najavila je da će u ponedeljak ili utorak biti organizovano potpisivanje žalbe na odluku kojom je doktorat Siniše Malog prihvaćen kao originalan.

"Biće stotine nas koji će stati iza ovoga", kazala je profesorka i ocenila da "svi znaju da je doktorat Siniše Malog plagijat bar 30 odsto".

"Pojedini profesori se prave sleopi i gluvi ali nisu svi takvi", rekla je ona i ukazala da je unioverzitet oduvek kolevka kritičke misli.

Novinar Nenad Kulačin je ocenio da protesti ne smeju da se ugase "kakvi god bili", jer po njegovim rečima, pritisak na vlast mora biti stalan dok se ne dobiju slobodni mediji i fer izbori.

"Ako stanu protesti, 'prvorođeni' će doživotno vladati", kazao je Kulačin.

"Slušajte svoj narod, nemate drugi, niti mi imamo drugu opoziciju, ne dozvolite da vas izmanipuliše. Ili ste u bojkotu ili niste", rekao je Kulačin

On je poručio opoziciji da mora jasno da se opredeli da li bojkotuje rad parlamenta, odnosno da "devojka ne može da bude malo trudna". Naglasio je da je takva odluka posebno bitna pred sednicu parlamenta o Kosovu, zakazanu za 27. maj, na kojoj će govoriti i Aleksandar Vučić.

Šetnja "medijskom maršrutom"

Nakon govora, građani su krenuli u protesnu šetnju. Kolona je prošla pored redakcije provladinog tabloida Informer, gde su glasno negodovali zbog neobjektivnog informisanja.

Kolona je nastavila ka sedištu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i dnevnika Novosti, koje su nazvali institucijom iluzija i kuća koja širi dezinformacije.

Protestovali su i ispred zgrade kompanije Politika, nazvavši je institucijom iluzija, kao najstariji list u zemlji, koji se pridružio prebrojavanju ljudi što rade vlasti.

Ispred Radio televizije Srbije (RTS) u Takovskoj učesnici protesta podsetili su na svoje zahteve - formiranje Komisije za definisanje izbornih uslova, izbor novog REM i prelaznog rukovodstva RTS, koje bi činile nestranačke ličnosti.

Na kraju šetnje, učesnici su došli do Skupštine Srbije, koja bi, kako su rekli trebalo da je institucija demokratile, ali pošto to nije, preko puta u Pionirskom parku, je formirana alternativna Sobodna zona gde je šetnja završena "Slobodnim dnevnikom", u kojem i predtasavljena izložba "Naoprednjačkog realizma".

XS
SM
MD
LG