Linkovi

Mali umesto Stefanovića na čelu tela Vlade Srbije za sprečavanje finansiranja terorizma


Siniša Mali, kao gradonačelnik Beograda, na prezentaciji kontroverznog projekta "Beograd na vodi"
Siniša Mali, kao gradonačelnik Beograda, na prezentaciji kontroverznog projekta "Beograd na vodi"

Vlada Srbije postavila je ministra finansija Sinišu Malog na čelo Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, umesto na istoj sednici sa tog mesta razrešenog ministra policije Nebojše Stefanovića.

Kako se navodi u zapisnuku sa sednice Vlade objavljenom na sajtu Vlade, ta odluka doneta je na sednici održanoj 4. jula, a biće objavljena i u Službenom glasniku.

Mali je, na istoj sednici, imenovan i za guvernera Srbije u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci.

Koordinaciono telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Vlada je osnovala u julu 2018, kako je tada navedeno, u cilju ostvarivanje efikasne saradnje i koordinacije poslova nadležnih organa u ovoj oblasti.

Mali je na poziciji čelo šefa Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma nasledio ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića
Mali je na poziciji čelo šefa Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma nasledio ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića

​To telo, između ostalog, ima zadatak da analizira najznačajnija pitanja za funkcionisanje sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, utvrđuje metodologije i sprovođenje nacionalne procene rizika u tim oblastima, kao i da te rezultate uzima u obzir prilikom izrade ili ažuriranja Nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca.

U sastav tela ulaze predstavnici različitih institucija, među kojima su ministarstva finansija i pravde, Uprave za sprečavanje pranja novca, MUP-a i BIA, Tužilaštva za organizovani kriminal, NBS...

Podsetimo, Srbija je Srbija se od sredine prošlog meseca ne nalazi na listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, nazvanoj "siva lista".

Kako je tada u izveštaju navela Radna grupa za finansijske mere protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF), Srbija je postigla značajan napredak na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i ojačala mehanizme u tom domenu, kao i da je uložila velike napore u sprovođenju Akcionog plana koji je izradio FATF, u cilju ispravljanja nedostatka u tehničkom i strateškom smislu, na koje je ovo telo ukazalo u februaru prošle godine.

Siniša Mali je, inače, državni funkcioner i bivši gradonačelnik Beograda koji je tokom tokom četvorogodišnjeg mandata povezivan sa nizom nerasvetljenih afera, od kojih je najdrastičnije nelegalno noćno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici.

Dovodi se u vezu sa napisima o korupciji povodom posedovanja 24 stana u Bugarskoj, pamtiće se i zbunjuće trošenje novca iz gradske kase za novogodišnje ukrase, a raspravljalo se i o verodostojnosti njegovog doktorata na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

XS
SM
MD
LG