Linkovi

Američki zvaničnici: Odnosi sa Srbijom sve bolji


Američki zvaničnici: Odnosi sa Srbijom sve bolji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Kongresmen Ted Po i premijerka Srbije na proslavi na Kapitol Hilu 25. jula 2018.

Ponovno uspostavljanje partnerstva i savezništva kao na vrhuncu odnosa pre 100 godina – to je cilj koji su izneli srpska premijerka Ana Brnabić i američki zvaničnici na proslavi stote godišnjice podizanja srpske zastave iznad Bele kuće. Tim činom je tadašnja administracija predsednika Vudro Vilsona odala počast velikim žrtvama srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Prijem na Kapitol Hilu organizovali su srpski kokus u Kongresu, ambasada Srbije u Vašingtonu i odbor Srpske pravoslavne crkve za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Uz himne SAD i Srbije, u izvođenju operske pevačice Biljane Soldo, u Kongresu je započela proslava u znak sećanja na istorijski trenutak kada su spsko-američki odnosi bili na vrhuncu. Premijerka Srbije Ana Brnabić poruila je da zajedničkim zalaganjem dve zemlje ponovo mogu da dostignu te visine.

„Iskreno verujem da istorijski događaji koji ujedinjuju naše narode kao što je ovaj kojeg se sećamo danas su daleko veći i važniji od onih koji nas dele. Naravno, potrebno je mnogo rada da bismo se vratili tamo gde smo bili ne samo pre 100 godina, već kroz celu zajedničku istoriju do pre oko 30 godina, kada je naše tradicionalno partnerstvo i podrška jednih drugima po prvi put dovedena u pitanje.“

Američki zvaničnici iznosili su sličnu poruku. Zamenica pomoćnika sekretara za odbranu, Lora Kuper, podsetila je na gubitke koje je Srbija pretrpela u Prvom svetskom ratu izgubivši milion stanovnika, a odala je i počast američkim Srbima koji su od tada služili u vojsci SAD.

"Iako je zajednička istorija važna, takođe je važno okrenuti se budućnosti, u kojoj će, nadamo se, srpsko-američki odnosi nastaviti da se razvijaju. U oblasti odbrane i bezbednosti, snažne veze Srbije i Nacionalne garde iz Ohaja u okviru programa državnog partnerstva su očigledan primer", kazala je.

Kuper je izrazila uverenje da je budućnost Srbije u zapadnoj zajednici država, što je ponovio i senator Ron Džonson, član odbora za spoljnopolitičke odnose.

„Budućnost Srbije leži na Zapadu. Amerika u potpunosti podržava ulazak Srbije u EU. Veoma je važno za sve zapadne demokratijte da obrate pažnju i ponude ruku prijateljstva i što veću pomoć mogu. Amerika želi Srbiji uspeh.“

Kopredsedavajući srpskog kokusa, kongresmeni Ted Po i Emanuel Kliver izrazili su uverenje da će odnosi dve zemlje nastavljati da budu u usponu.

"Mislim da su odnosi SAD i Srbije snažni i sve snažniji. O tome svedoče članovi Senata i moj kolega iz Predstavničkog toma Ted Po, jer smo svesni da postoji malo zemalja sa kojima istorijski imamo dublje odnose nego Srbija. Da, bilo je teških dana u prošlosti ali moj cilj i, verujem, cilj kongresmena Poa je da se odnosi stabilizuju do tačke kada neće moći da se uzdrmaju, navodi Kliver.

"Važno je da obe zemlje idu napred i sarađuju. Imamo iste vrednosti, verujemo u iste stvari. Nezavisni smo ljudi i volimo slboodu. Treba da gledamo napred a ne nazad, da gledamo u budućnosti i snažne bilateralne odnose. Veoma sam impresioniran premijerkom Srbije, ona je veoma pametna, zna o čemu priča, bila mi je čast da je upoznam i daću sve od sebe da promovišem srpsko-američke odnose i držim „ruskog medeveda“ podalje od obe zemlje."

Kongresmen Po uručio je premijerki Brnabić američku zastavu koja se, kako kaže, vijorila iznad Kapitola u čast Srbije dok je Brnabić uručila Pou medalju za njegova zalaganja u srpskom kokusu.

Osim kratkog komentara premijerke Brnabić, učesnici proslave nisu se mnogo zadržavali na najnižoj tački odnosa – balkanskim ratovima 1990-ih i NATO bombardovanju Srbije.

„Mislim da su odnosi prilično dobri, ali mislim da se u pravu – događaji 1990-ih su „slon u sobi“. Istovremeno, možemo da imamo dobru budućnost zajedno, to sam govorio dok sam bio ambasador i zaista verujem u to. Na ovom skupu ste čuli da imamo zajedničku prošlost ali treba da imamo i zajedničku budućnost i na to treba da se fokusiramo, ne možemo da promenimo ono što se dogodilo pre 100 godina ili pre 20 godina ali zajedno možemo da radimo da Srbija postane bolje mesto za život budućih generacija“, kaže za Glas Amerike bivši ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

Proslavi je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji u Vašingtonu ima političke sastanke sa predstavnicima Stejt Departmenta i Trampove administracije. Među gostima je bila i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kao i vladika Eparhije istočno-američke Irinej koji je u sredu održao molitvu u Kongresu na početaku dnevnog zasedanja.

XS
SM
MD
LG