Linkovi

Brnabić: Odnosi Srbije i SAD ponovo mogu biti kao na vrhuncu


Kongresmen iz Teksasa Ted Po predaje Ani Brnabić američku zastavu na ceremoniji na Kapitol hilu povodom stogodišnjice od kada se zastava Srbije vijorila iznad Bele kuće (Foto: VOA/Helena Đorđević)
Kongresmen iz Teksasa Ted Po predaje Ani Brnabić američku zastavu na ceremoniji na Kapitol hilu povodom stogodišnjice od kada se zastava Srbije vijorila iznad Bele kuće (Foto: VOA/Helena Đorđević)

Odnosi Srbije i SAD bili su na vrhuncu pre stotinu godina a zajedničkim radom mogu da ponovo budu takvi, poručila je predsednica vlade Srbije Ana Brnabić na Kapitol Hilu, na proslavi stote godišnjice podizanja srpske zastave iznad Bele kuće, u znak počasti prema žrtvama koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu i njenog doprinosa pobedi u tom ratu.

Na proslavi su govorili članovi američkog Kongresa, senator Ron Džonson i kongresmen iz Teksasa Ted Po, kao i zamenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper. Američki zakonodavci poručili su da Srbija ima u SAD prijatelja i saveznika koji podržava njen put evropskih integracija. Lora Kuper se osvrnula na uspešnu vojnu saradnju dve zemlje i kao primer navela partnerstvo Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Proslavi je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji u Vašingtonu ima političke sastanke sa predstavnicima Stejt Departmenta i Trampove administracije. Među gostima je bila i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da veruje da su "istorijski trenuci koji ujedinjuju dva naroda, kao ovaj kojeg se sećamo danas, mnogo značajniji od onih koji ih dele".

Ana Brnabić tokom obraćanja prisutnima na ceremoniji obeležavanja 100 godina od kada se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće (Foto: VOA/Helena Đorđević)
Ana Brnabić tokom obraćanja prisutnima na ceremoniji obeležavanja 100 godina od kada se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće (Foto: VOA/Helena Đorđević)

"Bez sumnje potrebno je uraditi mnogo toga kako bismo se vratili tamo gde smo bili ne samo pre sto godina već kroz zajedničku istoriju pa sve do pre 30 godina kada je naše tradicionalno partnerstvo i međusobna podrška prvi put dovedena u pitanje", poručila je okupljenima Brnabić.

"Pozivam sve prisutne da se setimo snažnog prijateljstva i solidarnosti između naših predaka i nastavimo da radimo zajedno na produbljivanju bilateralnih odnosa".

"Moja poruka danas svima vama, građanima i liderima SAD je
da zajedno možemo da postignemo uspeh. Trenuci iz zajedničke prošlosti imaju uticaj na našu stvarnost ali treba da oblikuju budućnost",
rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije uručila je medalju kongresmenu Tedu Pou iz Teksasa, kopredsedavajućem srpskog kokusa, kao priznanje na njegovom "neumornom radu na produbljivanju prijateljstva i jačanju veza."

Srpski dan - 28. jul 1918.

Tadašnji predsednik SAD Vudro Vilson je na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji - 28. jula 1918. godine, proglasio Srpski dan. On je pozvao Amerikance da se mole za srpski narod, koji je pretrpeo velika stradanja u Prvom svetskom ratu, a to je u pismu javnosti učinio i tadašnji državni sekretar Robert Lensing.

Pogledajte promotivni spot koji je tim povodom napravila ambasada SAD u Beogradu:

Jedan vek od kada se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Premijerka Brnabić izjavila je da su se Srbija i SAD u svim važnim ratovima borile na istoj strani i da proslava 100- godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući predstavlja "veliki dan i priliku za nova poglavlja u odnosima".

Predsednica Vlade Srbije prethodno je u Vašingtonu razgovarala sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom i američkim sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom o ekonomskim reformama i saradnji sa američkim kompanijama i investitorima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je sa Kimom razgovarala o napretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i nastavku ekonomskih i strukturnih reformi.

Premijerka se sastala i sa kongresmenom Majklom Mekolom, članom Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma.

Ministar Dačić u sredu se sastao sa pomoćnikom državnog sekretara Vesom Mičelom, a za četvrtak je planiran njegov sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

Dačić na poziv državnog sekretara Majka Pompea u četvrtak učestvuje i u ministarskoj konferenciji o verskim slobodama u Stejt Departmentu, dok bi premijerka trebalo da održi govor u Međunarodnom republikanskom institutu.

XS
SM
MD
LG