Linkovi

Obaveštajni izveštaj: Saudijski prestolonaslednik odobrio zarobljavanje ili ubistvo Džamala Kašogija


Objavljen deklasifikovani izveštaj o ubistvu Džamala Kašogija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Objavljen deklasifikovani izveštaj o ubistvu Džamala Kašogija

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u subotu da će njegova administracija u ponedeljak imati saopštenje o Saudijskoj Arabiji, posle objavljivanja obaveštajnog izveštaja prema kojem je saudijski prestolonaslednik odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Bajdenova administracija suočena je sa određenim kritikama, u kojima se ocenjuje da bi predsednik trebalo da zauzme oštriji stav o Mohamedu bin Salmanu, kojem nisu uvedene sankcije uprkos tome se optužuje za Kašogijevo ubistvo.

Na pitanje o kažnjavanju saudijskog prestolonaslednika, Bajden je rekao: "U ponedeljak će biti saopštenje o našim generalnim potezima u vezi sa Saudjskom Arabijom".

Bin Salman odobrio je zarobljavanje ili pogubljenje novinara i disidenta Džamala Kašogija ubijenog 2018, pokazuje američka obaveštajna procena sa koje je skinuta oznaka tajnosti.

U izveštaju objavljenom na internet stranici američke Nacionalne obaveštajne službe ukazano je da je takva procena, između ostalog, doneta na osnovu kontrole koju prestolonaslednik Salman ima u procesu donošenja odluke u Saudijskoj Arabiji.

I direktnoj umešanosti ključnog savetnika i članova Salmanovog obezbeđenja u tu operaciju, kao i prestolonaslednikovoj podršci upotrebi nasilnih mera u ućutkivanju disidenata koji borave u inostranstvu – uključujući Kašogija”, navodi se u izveštaju čiji je sadržaj delimično zatamljen u nastojanju da se ne naruše odnosi Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Ocenjujemo da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu u Turskoj”, navodi se u dokumentu.

Skidanjem oznake tajnosti sa izveštaja američki predsednik Džozef Bajden opovrgao je odluku svog prethodnika Donalda Trampa da dokument ne bude objavljen što, kako tumači agencija Rojters, pokazuje spremnost Sjedinjenih Država da Saudijskoj Arabiji skrene pažnju na izazove u oblasti ljudskih prava, ali i ratnih sukoba u Jemenu.

Inače, predsednik Bajden i saudijski kralj Salman zvanično su razgovarali u danu u kom je nova američka administracija odlučila da skine oznaku poverljivosti i objavi izveštaj obaveštajnih službi o ubistvu novinara Džamala Kašogija.

Prema saopštenju iz Bele kuće, Bajden i Salman razmatrali su regionalnu bezbednost i obnavljanje diplomatskih napora UN da se okonča rat u Jemenu, kao i posvećenosti SAD da pomogne Saudijskoj Arabiji da se odbrani od grupa koje podržava Iran.

Džamal Kašogi bio je 59-godišnji novinar koji je živeo u svojevrsnom samonametnutom izgnanstvu u američkoj državi Virdžinija. Za ugledni list Vašington post pisao je kritičke tekstove o politici koju vodi saudijski prestolonaslednik Salman.

U oktobru 2018. otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu gde mu je obećano izdavanje dokumenta potrebnog za brak sa verenicom iz Turske. Tim operativaca povezan sa Muhamedom bin Salmanom ga je u prostorijama konsulata ubio na brutalan način – a njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Zvanični Rijad je nakon ubistva saopštavao oprečne verzije o njegovom nestanku, priznavši na kraju ubistvo u kako je označeno, sumnjivoj operaciji izručenja koja je, kako je obrazloženo, izmakla kontroli.

Zbog sumnji na povezanost sa ubistvom Džamala Kašogija uhapšen je 21 muškarac – dok je pet visokih bezbednosnih zvaničnika otpušteno.

U januaru 2019. godine, jedanaest optuženih osuđeno je u procesu vođenom iza zatvorenih vrata. Petorici su izrečene smrtne kazne, koje su preinačene u dvadesetogodišnje zatvorske kazne nakon što su dobili oproštaj porodice Kašogi. Trojica su osuđena na zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG