Linkovi

Član kraljevske porodice za AP: Saudijski princ ostaje na svetskoj sceni


Saudijski prestolonaslednik Mohamad bin Salman na konferenciji Inicijative za buduće investicije u Rijadu, 23. oktobra 2018.
Saudijski prestolonaslednik Mohamad bin Salman na konferenciji Inicijative za buduće investicije u Rijadu, 23. oktobra 2018.

Istaknuti član saudijske kraljevske porodice izjavio je da šefovi država možda neće biti srdačni prema saudijskom prestolonasledniku Mohamadu bin Salmanu na samitu Grupe 20 u Argentini sledeće nedelje, ali da je on lider sa kojim će "morati da razgovaraju i pregovaraju."

Princ Turki al-Faisal je izjavio za Asošijejted Pres da je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu Rijada u Istanbulu prošlog meseca "neoprostiv incident koji baca mrlju na poziciju i dugogodišnji ugled Saudijske Arabije u svetu."

“Moraćemo da to podnesemo. To nije nešto sa čim se ne treba suočiti i mi ćemo se suočiti", rekao je.

Saudijski princ Turki al-Faisal govori za Asošijejted Pres u Abu Dabiju, 24. novembra 2018.
Saudijski princ Turki al-Faisal govori za Asošijejted Pres u Abu Dabiju, 24. novembra 2018.

​Obaveštajni zvaničnici i analitičari kažu da operacija da se ubije Kašogi, koji je pisao kritičke tekstove o prestolonasledniku za Vašington Post, nije mogla da se odigra bez znanja princa Mohameda. Kraljevstvo, koje je ponudilo nekoliko kontradiktornih objašnjenja ubistva, demantuje da je princ bio umešan.

Prestolonaslednik je u četvrtak otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate, što je njegova prva poseta nekoj stranoj zemlji od ubistva 2. oktobra. Očekuje se da će posetiti druge bliskoistočne zemlje pre nego što 30. novembra otputuje za Buenos Aires na dvodnevni samit Grupe 20, kada će se naći licem u lice sa svetskim liderima.

Predsednik SAD Donald Tramp i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji nastavlja da podstiče vršenje međunarodno pritiska na saudijsko kraljevstvo, su među liderima čije se prisustvo očekuje.

“Bilo da se lideri na samitu srdačno ponašaju prema princu prestolonasledniku ili ne, mislim da svi priznaju kraljevinu kao zemlju, a Kralj Salman i prestolonaslednik su lideri sa kojima moraju da razgovaraju", ocenio je saudijski princ.

On ističe da će Saudijska Arabija nastaviti da igra ulogu na svetskoj sceni a da Trampova izjava podrške Saudijskoj Arabiji priznaje značaj kraljevstva. Tramp je ove nedelje izjavio da nema dovoljno dokaza da bi se prestolonaslednik okrivio za ubistvo Kašogija, uprkos izveštaju obaveštajnih agencija koji je došao do suprotnog zaključka. Tramp je naveo da je Saudijska Arabija važan saveznik koji je pomogao da se spuste cene nafte.

XS
SM
MD
LG