Linkovi

Bajden i kralj Salman o redefinisanju odnosa SAD i Saudijske Arabije


Saudijski kralj i predsednik SAD, arhiva

Predsednik SAD Džo Bajden i saudijski kralj Salman zvanično su razgovarali u momentu kada je nova američka administracija odlučila da skine oznaku poverljivosti i objavi izeštaj obaveštajnih službi o ubistvu novinara Džamala Kašogija, za koje se sumnja da je odgovoran saudijski princ Mohamed bin Salman.

Prema saopštenju iz Bele kuće, Bajden i Salman razgovarali su o regionalnoj bezbenodsti i obnavljanju diplomatskih napora UN da se okonča rat u Jemenu, kao i posvećenosti SAD da pomogne Saudijskoj Arabiji da se odbrani od grupa koje podržava Iran.

U saopštenju se navodi i nedavno puštanje na slobodu nekoliko saudijskih aktivista poredklom iz Amerike, kao i aktivistkinje za prava žena, i ističe se značaj poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona.

Međutim, u saopštenju izdatom posle razgovora ne pominje se ubistvo Džamala Kašogija. Bela kuća nije objasnila zbog čega se nije pričalo o ubistvo novinara koji je imao američka dokumenta i radio za Vašington post.

Kašogi je 2. oktobra 2018. ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i odatle nikada nije izašao. Ubili su ga ljudi povezani sa saudijskim princom. Njegovo telo je raskomadano i delovi nikada nisu pronađeni. Rijad je priznao da je Kašogi "ubijen greškom" i da su to učinili odmetnici, a ne princ.

Ipak, o prinčevoj ulozi se mnogo izveštavalo počev od 2018. Trampova administracija odbacila je zahteve da se objavi izveštaj obaveštajnih službi o Kašogijevom ubistvu, a SAD su nastavile da prodaju oružje Saudijcima.

U novim odnosima sa Saudijskom Arabijom, Amerika će akcentovati ljudska prava. Bajden je takođe okončao prodaju oružja koje Rijad može da koristi za rat u Jemenu, a postavio je i diplomatu Timotija Lenderkinga za specijalnog izaslanika za okončanje rata u toj zemlji.

Administracija takođe želi da se distancira od princa Mohameda bin Salmana, koji de fakto vlada zemljom. Portparolka Bele kuće Džen Psaki je više puta istakla da će Bajden razgovarati sa svojim kolegom, saudijskim kraljem.

Balansiranje između Saudijske Arabije i Irana u Jemenu

U isto vreme, Bela kuća pokušava da Iran privoli da poštuje nuklearni sporazum, iz kojeg su se sad povukle 2018. odlukom Trampa.

Obustavljanje prodaje oružja Rijadu je deo šire geopolitičke kalkulacije koja podrazumeva balansiranje između dve sile, kaže Džerald Fajerstin, potpredsednik Instituta za Bliski istok.

"Ideja je da bi okončanje rata u Jemenu moglo da smanji tenzije u regionu i približi dve strane".

U poređenju sa Libanom i Irakom, Jemen je manji prioritet za Iran. Smanjenje tenzija bi moglo da pomogne izgradnji poverenja i privoli Teheran za pregovarački sto o nuklearnom sporazumu, kaže Fajerstin.

Ali, Bredli Boumen iz Centra za vojnu i političku moć smatra da bi redefinisanje odnosa sa Rijadom moglo da ugrozi odnose sa Teheranom, odnosno da učini da se Saudijci osećaju napušteno i počnu rade protiv američkih interesa.

"Saudijska Arabija če možda da pravi svoje nuklearno oružje i za to traži druge partnere".

Kelsi Davenport iz Asocijacije za kontrolu oružja, kaže da je nuklearni sporazum najbolje rešenje za sprečavanje trke u naoružanju.

"Bavljenje iranskim nuklearnim programom sprečiće Saudijsku Arabiju da se oseća kao da treba da prestigne njihove kapacitete".

XS
SM
MD
LG