Linkovi

"Jasno da je saudijski princ iza ubistva Kašogija"


Senatori Lindzi Grejem i Bob Korker na Kapitol hilu (arhivska fotografija)
Senatori Lindzi Grejem i Bob Korker na Kapitol hilu (arhivska fotografija)

Direktorka CIA-e Đina Haspel informisala je predstavnike u Kongresu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija. Neki senatori su posle brifinga ocenili da su dokazi da je saudijski princ Mohamed bin Salman naručio Kašogijevo ubistvo očigledni. Istovremeno su odbacili ocenu predsednika Trampa da takve tvrdnje nisu uverljive.

"Ako bi princ izašao pred porotu, bio bi osuđen za ubistvo u roku od 30 minuta", ocenio je republikanski senator Bob Korker, predsedavajući Odbora za spoljne poslove u Senatu posle sastanka sa direktorkom CIA-e Đinom Haspel.

Korker je ocenio da bi za predsednika bilo lako da istupi i kaže da je "princ ubio novinara", a da umesto toga Tramp poručuje da je to "u redu".

Direktorka CIA-e Đina Haspel
Direktorka CIA-e Đina Haspel

Republikanski senator Lindzi Grejem tvrdi da postoje "izuzetno snažni dokazi" da je princ iza ubistva Kašogija.

Grejem je Mohameda bih Salmana nazvao "ludim" i ocenio da je za njega "dugogodišnje savezništvo SAD i Saudijske Arabije završeno".

Lindzi Grejem je rekao da je na brifing sa direktorkom CIA-e otišao "ubeđen da ubistvo nije moglo da se dogodi bez znanja saudijskog princa", a da je sada "duboko uveren da je njegova pretpostavka bila tačna".

Džamal Kašogi, dopisnik Vašington posta koji je imao boravišnu dozvolu u SAD, ubijen je 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Mohamed bin Salman i Donald Tramp u Beloj kući (arhivska fotografija)
Mohamed bin Salman i Donald Tramp u Beloj kući (arhivska fotografija)

Vol Strit džurnal je ranije preneo da je CIA zaključila da je "ubistvo verovatno naručio saudijski princ Mohamed bin Salman"

​Predsednik Donald Tramp odbacio je navode CIA kao preuranjene. Ali, naložio je uvođenje sanckija za 17 državljana Saudijske Arabije zbog njihovog navodnog učešća u ubistvu.

Vol Strit džurnal i drugi mediji su preneli da je CIA pribavila informacije o navodnim porukama koje su razmenili saudijski princ i njegov bliski saradnik, neposredno pre ubistva.

Saudijska Arabija tvrdi da princ nije znao ništa o ubistvu.

XS
SM
MD
LG