Linkovi

"SAD ostaju partner Saudijskoj Arabiji uprkos ubistvu Kašogija"


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp saopštio je da će SAD nastaviti saradnju sa Saudijskom Arabijom uprkos ubistvu novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

“Zločin protiv Džamala Kašogija je užasan i naša zemlja ga neće oprostiti. Već smo preduzeli teške mere protiv onih koji su učestvovali u ubistvu”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Američki mediji su ranije preneli saznanja CIA-e da je saudijski princ Mohamed bin Salman naručio Kašogijevo ubistvo 2. oktobra, što su saudijski zvaničnici porekli.

“Moguće je da je saudijski princ znao za ovaj tragični događaj, a moguće je i da nije! Dakle, možda nikada nećemo saznati činjenice o Kašogijevom ubistvu. U svakom slučaju, mi smo povezani sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Oni su naš važan saveznik u borbi protiv Irana. SAD nameravaju da ostanu stabilan partner Saudijskoj Arabiji i osiguraju svoj interes”, navodi se u izjavi Trampa.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je branio stav predsednika Donalda Trampa. Posle razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Vašingtonu, Pompeo je rekao da su SAD u obavezi da sprovode politiku koja unapređuje nacionalne bezbednosne interese.

Saudijski princ Mohamed bin Salman
Saudijski princ Mohamed bin Salman

Saudijski tužilac je princa oslobodio odgovornosti, dok je petorici muškaraca izrečena smrtna kazna, a optužnice su podignute protiv 11 osoba. Tužilac je rekao da je 21 osoba u pritvoru zbog povezanosti sa ubistvom.

Nemački ministar spoljnih poslova objavio je da će Berlin zabraniti ulazak u Šengen zonu za 18 Saudijaca.

Predsednik Tramp je rekao da je obavešten o audio snimku ubistva Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu, ali da ga nije preslušao zbog nasilja.

Džamal Kašogi
Džamal Kašogi

“To je užasan snimak. Veoma nasilan, zlokoban, užasan”, rekao je predsednik za Foks Njuz.

Tramp je na Foksu ponovio da mu je saudijski princ pet puta rekao da nema veze sa ubistvom Džamala Kašogija.

XS
SM
MD
LG