Linkovi

Federalne snage ponovo reagovale u Portlandu, Tramp planira da ih šalje i u druge gradove


Federalni agenti pokušavaju da rasteraju demonstrante ispred sudnice u Portlandu, 19. jul 2020. (Foto: AP)
Federalni agenti pokušavaju da rasteraju demonstrante ispred sudnice u Portlandu, 19. jul 2020. (Foto: AP)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da planira da pošalje pripadnike federalnih organa za sprovođenje reda u pojedine velike američke gradove, dok se nastavlja obračun federalnih snaga sa učesnicima anti-rasnih protesta u Portlandu, u Oregonu.

"Šaljemo pripadnike organa za sprovođenje reda. Ne možemo da dozvolimo da se to događa u gradovima", rekao je Tramp i pomenuo Njujork, Čikago, Filadelfiju, Detroit, Baltimor i Ouklend u Kaliforniji kao moguća mesta gde bi bile poslate federalne snage.

Napomenuo je i da su gradonačelnici tih gradova "liberalne demokrate". Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut često kritikuje Trampa na Tviteru, prenosi agencija Rojters.

Državni i lokalni lideri u Oregonu, kao i članovi Kongresa, traže od Trampa da povuče pripadnike nove jedinice Sekretarijata za unutrašnju bezbednost iz Portlanda.

"Tamo su tri dana i uradili su fantastičan posao za veoma kratko vreme, bez problema. Grabe puno ljudi i zatvaraju lidere. To su anarhisti", poručio je američki lider.

Federalni agenti su prošle nedelje počeli da se obračunavaju sa demonstrantima koji gotovo dva meseca, od policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, na ulicama Portlanda protestuju zbog policijske brutalnosti i rasizma. Agenti, u kamuflažnim odelima i u vozilima bez obeležja, više puta su upotrebili suzavac i privodili pojedine aktiviste bez objašnjenja.

Oko 1.500 demonstranata okupilo se i u nedelju veče ispred zgrade federalnog suda. Nakon što su počeli da ruše delove velike čelične ograde, federalni agenti ispalili su suzavac da bi rasterali okupljene. Učesnici protesta su zapalili i ulaz u zgradu.

Policija Portlanda saopštila je u ponedeljak da lokalni policajci nisu učestvovali u rasterivanju učesnika protesta i da nisu upotrebili suzavac.

Demokrate u Predstavničkom domu zatražile su sprovođenje istrage da bi se utvrdilo da li su Sekretarijati za pravosuđe i unutrašnju bezbednost "zloupotrebili ovlašćenja" tokom odgovora na proteste u Portlandu.

Gradonačenik tog grada rekao da intervencija federalnih snaga predstavlja zloupotrebu ovlašćenja i da je doprinela eskalaciji nasilja, dok je državni tužilac Oregona podneo tužbu protiv federalnih agencija, navodeći da su hapsile ljude bez osnova.

Uprkos žestokim kritikama i tužbama, zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost saopštili su u ponedeljak da ne planiraju da povuku snage iz Portlanda.

"Sekretarijat neće odustati od svoje odgovornosti. Ne doprinosimo eskalaciji, nego štitimo", rekao je vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Vulf za kablovsku mrežu Foks njuz.

Njegov zamenik Ken Kučineli rekao je za CNN da su federalni agenti nosili iste uniforme svakog dana i da su okupljeni znali o kome je reč. Pravdao je i upotrebu vozila bez obeležja, tvrdeći da je reč o rutinskoj proceduri "koja nije vredna razgovora".

XS
SM
MD
LG