Linkovi

Tramp preti da će izvesti vojsku na ulice američkih gradova


Američki predsednik Donald Tramp hoda kroz Lafajet park prema episkopalnoj crkvi Svetog Jovana preko puta Bele kuće (Foto: Reuters/Tom Brenner)
Američki predsednik Donald Tramp hoda kroz Lafajet park prema episkopalnoj crkvi Svetog Jovana preko puta Bele kuće (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je da su nasilni demonstranti počinili "akte domaćeg terorizma" i zarekao se da će okončati "nerede i bezakonje koje se proširilo našom zemljom".

Poručio je da će razmestiti hiljade dobro naoružanih vojnika i snage za održavanje reda i zakona da bi zaustavio nasilje u glavnom gradu Amerike - Vašingtonu - i zarekao se da će učiniti isto u drugim gradovima, ukoliko njihovi gradonačelnici ili guverneri saveznih država u kojima se ti gradovi nalaze, ne uspeju da povrate kontrolu nad onim što se dešava na ulicama.

"Gradonačelnici i guverneri moraju da uspostave nadmoćno prisustvo organa reda sve dok se nasilje ne uguši", rekao je između ostalog Tramp obraćajući se iz Ružičnjaka Bele kuće, u trenutku dok su vlasti u blizini predsedničke rezidencije suzavcem rasterivali demonstrante.


"Ukoliko grad ili država odbijaju da preduzmu akciju, koja je neophodna da se odbrane životi i imovina njihovih građana, onda ću ja razmestiti vojsku SAD i brzo rešiti problem umesto njih", zapretio je Tramp tokom obraćanja iz Bele kuće, dodajući da će policijski čas, koji u Vašingtonu počinje u 7 sati uveče, biti striktno sprovođen.

Ta izjava bila je referenca na to da bi mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen još 1807. godine, prema kojem aktuelni predsednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanderdnih situacija. Taj zakon je poslednji put upotrebljen još 1992. godine, tokom nemira na ulicama Los Anđelesa, kada je poorta oslobodila četvoricu policajaca, koji su pretukli Rodnija Kinga.

Nasilja, pljačke i požare, koji su podmetnuti u nedelju uveče, Tramp je nazvao "sramnim", prenosi agencija Rojters.

Dok je Tramp govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije, neki od njih na konjima, pokušavali da nateraju demonstrante da se povuku dalje od Lafajet parka.

Tramp nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju svog kratkog obraćanja najavio je da će "sada otići da oda poštu na veoma posebnom mestu".

Predsednik Tramp ispred crkve Svetog Jovana sa Biblijom u ruci (Foto: AP/Patrick Semansky)
Predsednik Tramp ispred crkve Svetog Jovana sa Biblijom u ruci (Foto: AP/Patrick Semansky)

Ispostavilo se da je to bio odlazak do Crkve Svetog Jovana, koja se nalazi preko puta Bele kuće, i koja je oštećena u nemirima na ulicama Vašingtona, u nedelju uveče.

Tramp je stao je ispred crkve, u kojoj su brojni američki predsednici prisustvovali službama, zajedno sa nekoliko članova svoje administracije, među kojima su bili sekretar za pravosuđe Vilijam Bar i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen i još neki savetnici.

Ispred crkve na kojoj su prozori zabarakadirani drvenim pločamaTramp je podigao Bibliju, rekao da su SAD "najveća zemlja na svetu" i da "ćemo očuvati bezbednost u njoj". Na kratko je pozirao fotoreporterima sa Biblijom, pre nego što se pešice vratio u Belu kuću, ne obazirući se na pitanja novinara.

Predsednik je tokom govora u Beloj kući rekao da mobiliše sva civilna i vojna sredstva da bi "zaustavio nerede i pljačkanje, da bi okončao uništavanje imovine, podmetanje požara i zaštitio prava Amerikanaca koji poštuju zakon".

"Uključujući i vaše pravo osigurano Drugim amandmanom", istakao je Tramp, navodeći zaštitu prava na posedovanje oružja koju garantuje Ustav SAD.

"Ne možemo da dozvolimo da opravdani pozivi mirnih demonstranata izgube u gnevnoj masi", rekao je Tramp i zaključio da su naciju obuzeli "profesionalni anarhisti".

Desetine gradova širom SAD ostaju pod policijskim časom, što je situacija kakva u SAD nije viđena još od 1968. godine, kada je ubijen aktivista i borac za ljudska prava Martin Luter King mlađi. Nacionalna garda razmeštena je u 23 savezne države i prestonici Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG