Linkovi

Tramp traži 10 godina zatvora za one koji uništavaju spomenike


Spomenici generala Konfederacije oštećeni su tokom protesta širom SAD
Spomenici generala Konfederacije oštećeni su tokom protesta širom SAD

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se štite spomenici, memorijali i statue koji su uništavani tokom protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti širom Amerike. Neposredan povod za ovakvu odluku bilo je rušenje spomenika nekadašnjem predsedniku SAD Endrjuu Džeksonu, koji se nalazi u parku ispred Bele kuće.

Tramp u uredbi traži od sekretara za pravosuđe da svakog ko vandalizuje spomenike najstrože kazni, a federalni zakon propisuje i do 10 godina zatvora za one koji uništavaju federalnu imovinu.

Takođe se poziva da se najstrože kazne oni koji uzrokuju nasilje i ugrožavaju policiju koja štiti spomenike. Tramp je na Tviteru uredbu ocenio kao "snažnu".

Predsednik SAD je ranije na Tviteru pozvao da se uhapse oni koji su srušili statuu Endrjua Džeksona u Lafajet parku ispred Bele kuće i objavio je poternicu FBI sa licima demonstranata koji su u tome učestvovali.

U tom tvitu je pozvao da se svi koji vandalizuju federalnu imovinu, u koju spadaju i spomenici, kazne sa 10 godina zatvora.

Demonstranti su na protestima protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD, uzrokovanih ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda, rušili i vandalizovali statue predstavnika Konfrederacije.

Zbog toga su negodovali predsednik Donald Tramp i drugi konzervativci koji tvrde da je reč o prekrajanju istorije.

Tramp je rušenje i paljenje staute generala Konfederacije Alberta Pajka u Vašingtonu nazvao "sramotom za zemlju".

XS
SM
MD
LG