Linkovi

Dan nestalih na Kosovu: Puna usta podrške - koje nema


Skup u Gračanici povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgust 2019. godine (Foto: VOA)
Skup u Gračanici povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgust 2019. godine (Foto: VOA)

Međunarodni dan nestalih obeležen je i na Kosovu. U Gračanici je održan skup porodica kidnapovanih i nestalih Srba, a u Prištini predstavljena knjiga „Živeti uz sećanje na nestale“, u kojoj su zabeležene životne ispovesti članova porodica, sedam albanskih i tri srpske.

Skupu u Gračanici prisustvovalo je oko stotinak ljudi, uglavnom članova porodica kidnapovanih i nestalih Srba, koji su nosili forografije svojih najmilijih. Upućen je i apel međunarodnoj zajednici.

„Apelujemo na međunarodnu zajednicu da upotrebe informacije koje smo im dali, da ih izvade iz fioke, da prikupe sve ostale informacije koje oni imaju i da je krajnje vreme da se više krene sa nečim, da ne budemo više na onom početku 1999. godine. Tražimo samo pravo na pravdu i tražimo pravo na istinu“, rekla je Silvana Marinković iz Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba.

Mirjana Stojanović od 3. jula 1999. godine ne zna ništa o svom ocu, koji je tada nestao u Lipljanu.

„Načuli smo tako neke priče, kao dojavljivali su Albanci, videli su kao leš. Majka je prijavila policiji u Lipljanu i čekali smo tačno mesec dana da dođe neka specijalna jedinica, da idu da provere na tom mestu. Kada su otišli posle mesec dana, kao što je poručeno od strane Albanaca tu je postojala raka, ali leša nije bilo. Gde, šta i kako je pomereno odatle to ne znamo“, rekla je novinarima Mirjana Stojanović.

Promocija knjige

U Prištini je povodom međunarodnog dana nestalih održana promocija knjige “Živeti sa sećanjima na nestale”, koja je skup ispovesti 10 članova porodica - sedam iz albanske i tri iz srpske zajednice. Tom prilikom je poručeno da je kompletno drušvo, kako je rečeno, podbacilo u pružanju podrške porodicama kidnapovanih i nestalih.

“Nama su usta puna podrške, međutim, nema te podrške. Moramo jasno reći 'ne podržavamo ovu kategoriju, ni članove porodica žrtava rata'. Došlo je do tog stadijuma da se loše osećaju članovi porodica palih žrtava i nestalih lica. Mi kao zajednica smo podbacili”, rekla je Nora Ahmetaj, ekspertkinja za tranzicionu pravdu.

“Mislim da nikada neće biti naučena lekcija o tome šta se dogodilo ako se ne budemo suočavali sa svakodnevicom i iskustvima civila, običnih ljudi na Kosovu”, kazala je Nita Ljuci, profesorka na Prištinskom univerzitetu

Porodice i udruženja nestalih često apeluju da se pitanje sudbine kidnapovanih i ubijenih nađe na dnevnom redu briselskog dijaloga. Međutim i pored brojnih obećanja do toga nije došlo.

„Oni su nama obećali još pre sedam godina kada su počeli briselski razgovori da će prvo pitanje na stolu biti rasvetljavanje sudbine nestalih lica, jer bez toga nema pomirenja, nema budućnosti. Tako su govorili Međutim, menjaju se vlasti, menjaju se partije, menjaju se predsednici, vlade i u Srbiji i ovde i nikada oni to pitanje nisu pokrenuli“, rekao je Kordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba Milorad Trifunović.

Na oba događaja, u Gračanici i Prištini, koji su organizovani povodom Međunarodnog dana nestalih, nije prisustvovao niko od predstavnika vlasti. Prema zvaničnim podacima, na Kosovu se još 1.653 osobe vode kao nestale.

XS
SM
MD
LG