Linkovi

"Međunarodna zajednica da reši slučajeve nestalih na Kosovu"


Međunarodni dan nestalih obeležen je protestima u Gračanici

Međunarodni dan nestalih obeležen je i na Kosovu. U Gračanici i Prištini članovi porodica nestalih pozvali su nadležne institucije da rasvetle sudbinu još 1648 osoba.

Skupu u Gračanici prisustvovalo je stotinak ljudi. Članovi porodica kidnapovanih i nestalih nosili su fotografije svojih najmilijih i poručili da najveću odgovornost za nerešavanje slučajeva nestalih snose međunarodne institucije.

Zahtevamo od međunarodne zajednice da radi svoj posao, da radi na ekshumacji, identifkaciji i predaji tela. Mi znamo da više nema živih, ali neka se potrude da nađu lokcije i daju tela da ih sahranimo onako kako dolikuje“, rekao je kordinator Udruženja nestalih Srba na Kosovu Milorad Trifunović.

Silvana Marinković iz Gračanice, kojoj je 1999. godine na putu Priština - Gnjilane otet suprug tvrdi da su njegovi kidnaperi poznati, ali da nadležni do sada ništa nisu preduzeli.

,,Ja sam to mnogo puta rekla prvo nadležnim institucijama, a onda sam i u medije javno pričala da su počinioci tog zločina poznati, da neki od njih rade i u kosovskim institucijama, UN-a i EULEX-a i ja sam se njima obraćala nadajući se da će oni da preduzmu neke mere, međutim to je ostalo samo na papiru i ništa više’’, rekla je Silvana Marinković.

Okupljenima u Gračanici obratio se i gradonačelnik Srđan Popović koji je rekao da je uprkos brojnim dokazima i svedočenjima proces rešavanja sudbine nestalih gotovo neprimetan.

Međunarodne institucije bezbednosne službe i politička elita dužne su da ulože dodatne napore da se sudbina vaših najmilijih sazna. Najmračnija stranica naše zajedničke istorije ne može biti zatvorena dok se to ne desi. Na nama je da uvek i na svakom mestu to zahtevamo. I danas sa ovog mesta poručujemo da nećemo odustati da ćemo se boriti svim pravnim sredstvima da do istine dođemo”, kazao je Popović.

Protest u Prištini
Protest u Prištini

Međunarodni dan nestalih obeležen je i u Prištini. Tom skupu su prisustvovali predstavnici Udruženje nestalih i Albanaca i Srba.

Održan je takozvani spomen marš glavnom prištinskom ulicom, a okupljeni su nosili transparent „Šetnja za nestale, za istinu za pravdu“, kao i imena nestalih osoba. S obzirom da se na Kosovu traga za još 1648 osoba ovaj događaj završen je simbolično u 16 sati i 48 minuta polaganjem cveća na spemen obeležju ispred zgrade Skupštine Kosova posvećenom nestalima.

Skupu su pored, građana i članova porodica nestalih prisustvovali i predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Prema podacima Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu se od 1648 nestalih još uvek traga za 541 osobom srpske nacionalnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG