Linkovi

Nepoznata sudbina 1656 nestalih sa Kosova


Protest u Gračanici na Međunarodni dan nestalih (arhivska fotografija)
Protest u Gračanici na Međunarodni dan nestalih (arhivska fotografija)

Međunarodni dan nestalih obeležen je i na Kosovu. U Gračanici mirnim protestom porodica nestalih Srba, a u Prištini polaganjem venaca na spomenik posvećen nestalima na Kosovu. Sa oba skupa upućen je apel institucijama da preduzmu sve neophodne mere kako bi sudbina nestalih bila što pre rasvetljena.

U Gračanici se okupilo stotinak članova porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu koji su apelovali na nadležne da što pre reše sudbine njihovih najmilijih. Iako nezadovoljni dosadasnjim radom institucija po ovom pitanju oni ne gube nadu da će slučajevi nestalih biti rešeni.

Ja se nadam, živimo u nadi, živim za taj dan da saznam i da ih sahranimo kao što valja i treba, ja se nadam“, rekla je Radmila Šapić iz Udruženja nestalih Srba.

„Otac mi je nestao ’99. godine, ostao je u kući, tako mu se gubi svaki trag, ništa ne znamo, znači nikakve informacije nemamo o njemu“, kaže Biljana Đorđević.

Na Kosovu i u Srbiji je proteklih godina preko dve i po hiljade lica ekshumirano, međutim i dalje se 1656 osoba vode kao nestale, među kojima je 540 Srba i ostalih nealbanaca.

„Mi smo 345 žrtava pronašli i predali porodicama. Niko za njihova ubistva nije odgovarao, niti procusuirao. Sada počinje da radi ovaj sud za ratne zločine UČK, niko još iz tog suda nije došao sa nama da razgovara i da pokuša da dobije nekakav podatak od nas. Mi se nalazimo u jednom „bezvazdušnom prostoru“, mi nemamo nikakve informacije od tog suda, šta, kako i šta trebamo mi da im predamo“, rekao je kordinator Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba Milorad Trifunović.

Međunarodni dan nestalih obeležen je i u Prištini gde su predstavnici vladine kancelarije za nestala lica i Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Albanaca i Srba položili vence na spomenik posvećen nestalima na Kosovu.

„Mi smo imali i u Gračanici i u Prištini jedan jedini zahtev - da se nađu naši najmiliji. Dali smo i zajednički apel, jer se porodice osećaju jače kad su zajedno, bez obzira ko je, šta je i koje je nacije“, rekao je predsednik Udruženja nestalih Albanaca Bajram Ćerkinaj.

Povodom medjunarodnog dana nestalih oglasila se i Srpska lista koja je navela da podatak da je najveći broj ljudi nestao nakon sukoba 1999. godine, „ostaje mrlja na obrazu međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosovu i da bez bez rešavanja sudbine nestalih proces pomirenje srpskog i albanskog naroda neće biti potpun“.

XS
SM
MD
LG