Linkovi

U severnoj Kosovskoj Mitrovici nije pronađena masovna grobnica


Iskopavanje u Severnoj Mitrovici
Iskopavanje u Severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici u četvrtak nije pronađena masovna grobnica na lokaciji koja je pretraživana u blizini glavnog ibarskog mosta. Na licu mesta su bile ekipe Instituta sudske medicine iz Prištine, Euleksa, predstavnici Komisije Vlade Srbije I Kosova za nestala lica i predstavnici kosovskog i srpskog udruženja porodica nestalih na Kosovu.

Iskopavanje je počelo na mestu gde je nekada bila džamija koja je porušena tokom sukoba na Kosovu. Nakon celodnevne pretrage utvrđeno je da na ovom mestu nema ostataka ljudskih tela za kojima se traga.

“Današnje istraživanje je pokazalo da sumnje koje su postojale, da se na ovom lokalitetu nalaze neke od žrtava, za kojima tragamo, danas su te sumnje razvejane. Radovi na pretrazi lokaliteta su završeni, nismo našli posmrtne ostatke nestalih osoba. To ne znači da se potraga za nestalim licima neće nastaviti. Na ovom lokalitetu više ne jer je ovaj lokalitet čist kada je u pitanju ono u šta se sumnjalo”, rekla Suzana Matejić iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Na licu mesta su bile ekipe Instituta sudske medicine iz Prištine, Euleksa, predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica i predstavnici kosovskog i srpskog udruženja porodica nestalih na Kosovu. Radove su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije.

“Moraju da se rasvetle sudbine nestali, ali moraju da i oni koji su počinili te zločine da odgovaraju, a ne privode ih pa ih puštaju i tako dalje. Mi smo primili 347 tela i za sva ta tela koja su pronađena i ekshumirana na Kosovu i Metohiji niko nije odgovarao, niti je bilo ko procesuiran”, rekao je novinarima Milorad Trifunović kordinator Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba na Kosovu.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica Prenk Đetaj rekao je da je za pomirenje Srba i Albanaca od velike važnosti rasvetljavanje sudbine nestalih lica.

“To je najvažnije pitanje, pitanje rasvetljavanja sudbine nestalih lica je ključno pitanje koje može da bude ključ za dalji korak pomirenja, suočavanja sa prošlošću itd. Naravno bez toga ne može biti koraka u pravcu zbližavanja i prevazilaženja međunacionalnih tenzija”, rekao je Đetaj.

Prema podacima Medjunarodnog crvenog krsta na Kosovu je prijavljeno 6.049 slučajeva nestalih, a do danas je zatvoreno 4.383 slučajeva. Kao nestalo se i dalje vodi 1.666 osoba, a među njima je više od 547 Srba i drugih nealbanaca.

XS
SM
MD
LG