Linkovi

Preliminarni rezultati izbora: SNS osvojila više od 60 odsto glasova


Predsednik SNS Aleksandar Vučić slavi u izbornom štabu stranke u Beogradu, 21. juna 2020.

Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji, koje je bojkotovao deo opozicije. Prema podacima posmatračke misije CRTA, na izbore je izašlo 48 do 49 odsto građana.

Prema projekcijama, SNS je osvojio 62,5% glasova dok je Socijalistička partija Srbije na drugom mestu sa 10,7% glasova. Treća stranka koja je prešla cenzus je Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića sa 4% glasova.

Birališta u Srbiji, na kojima su građani glasali na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, zatvorena su u 20 sati.

Pravo glasa, prema podacima Republičke izborne komisije, imalo je 6.548.376 birača na 8.385 biračkih mesta, od kojih 38 u inostranstvu. Na republičkom nivou kandidovana je 21 izborna lista. Izborni cenzus je ove godine spušten na 3 odsto.

RIK: Iznad cenzusa SNS i SPS

Republička izborna komisija saopštila je, da je na osnovu obrađenih 2,32 biračkih mesta, SNS osvojila 63,35 odsto glasova. Iznad cenzusa je i SPS sa 10,67 odsto osvojenih glasova.

Ostale stranke su ispod cenzusa.

Ipsos i CeSID: Cenzus prešli SNS, SPS i SPAS

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je u nedelju uveče da je na izbore, bez Kosova, zatvora i dijapore, izašlo 47,7 odsto građana upisnih u birački spisak. Prema proceni rezulata na 87,4 odsto realizacije uzorka, lista SNS osvojila je 62,8 odsto, lista SPS-JS 10,8 odsto, a SPAS Aleksandra Šapića 4,2 odsto, naveo je CeSID.

U parlament će ući četiri manjinske stranke - Savez vojvođanskih Mađara ima 2,2 odsto, Ruska stranka, lista Muamera Zukorlića i Albanska demokratska alternativa.

Za Pokret slobodnih građana glasalo je 1,7 odsto birača, za suvereniste Dosta je bilo 2,6, Srpska radikalna stranka dobila je 2,2 odsto a pokret Metla 2,4 odsto glasova birača.

I vlast i opozicija tvrde da su uspele

Predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da je rezultat koji su naprednjaci ostvarili najbolji u istoriji jer su osvojili više od dva miliona glasova.

Mi smo večeras na nešto manje od 3 miliona i 300 hiljada izašlih dobili više od dva miliona glasova, pobedili smo svuda gde smo gubili. Pobedili smo u svakom mestu u inostranstvu, tamo gde nikada nismo pobedili, strahovito, ubedljivo”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u sedištu SNS.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da “lažni izbori nisu uspeli jer je izašlo manje od 50 odsto birača” i ocenio da je “Srbija nedvosmisleno rekla ne režimu Aleksandra Vučića”.

Prema podacima opozicije koja je bojkotovala izbore, na birališta je izašlo 42 odsto birača, u Beogradu 36 odsto.

Varhelji: Važan dan za Srbiju

Parlamentarni i lokalni izbori bili su važan dan za Srbiju, ocenio je na Tviteru evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je naveo da se raduje saradnji sa novom vladom na reformama u vezi sa Evropskom unijom. Varhelji ističe da ostaje posvećen brzom napredovanju Srbije ka pristupanju EU i podršci ekonomskom oporavku zemlje povodom krize sa virusom Covid-19.

CRTA: Izlaznost manja nego 2016.

RIK je, na osnovu obrađenog uzorka sa biračkih mesta, saopštio da je odziv građana na izborima bio 59,43 odsto, prenosi Fonet.

Izlaznost je između 48 i 49 odsto što je manje nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je ukupna izlaznost bila 56,7 odsto, saopštila je CRTA.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je do 19 sati izašlo 44,9 odsto građana upisanih u birački spisak.

"Bugarski voz" i tuče na biračkim mestima

Izbore je posmatralo 3400 stranih i domaćih posmatrača. Prema navodima organizacije CRTA, na nekoliko biračkih mesta zabeležene su nepravilnosti - od "bugarskog voza" do tuče na biralištima.

Posmatračka misija CRTE je zabeležila nepravilnosti na 5 odsto biračkih mesta.

Policiji su prijavljena prijavila tri slučaja potkupa birača, odnosno "bugarskog voza" - jedan u Požarevcu i dva u Zrenjaninu.

Incidenti su zabeleženi u Čačku gde su se potukli članovi biračkih odbora, dok je na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu došlo do upada neidentifikovanih lica, pa je glasanje na kratko prekinuto, saopštio je šef posmatračke misije CRTE Raša Nedeljkov.

MUP je ranije saopštio da su zbog tuče na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu privedene dve osobe.

CRTA beleži i višestruko glasanje, neproveravanje identiteta birača, glasanje u ime drugog lica.

Kada je reč o upotrebi zaštitne opreme zbog koronavirusa, posmatrači CRTE su zabeležili da su na većini biračkih mesta i članovi biračkih odobra i glasači nosili zaštitnu opremu.

CeSID: Narušena tajnost glasanja

Posmatrači Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) prijavili su da je u Kragujevcu na biračkom mestu 151 u prigradskom naselju Dragobraća narušena tajnost glasanja.

Ta nepravilnosti odnosi se na fotografisanje listića i savijanje listića tako da se vidi za koga je osoba glasala, precizirano je na web sajtu CeSID, prenosi FoNet.

Pored toga, posmatrači CeSID uočili su i prijavili čitav niz nepravilnosti na biračkim mestima u Kragujevcu koje se odnose na kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta i neorganizovanost, probleme sa kontrolnim listićem, greške u proceduri pri glasanju, ubacivanje listića u pogrešnu kutiju, a na jednom mestu je registrovano i prisustvo osobe na biračkom mestu koja nije ni član biračkog odbora ili posmatrač.

Zaposleni u ambasadi SAD posmatraju izbore

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri objavio je na Tviteru da će biti jedan od međunarodnih posmatrača izbora.

"Hvala Srbiji na mojoj zvaničnoj akreditaciji za praćenje izbora u Srbiji danas.
Moj tim iz Ambasade i ja želimo srpskim biračima odličan i miran dan izbora!
", napisao je Godfri.

Na zvaničnom Tviter profilu američke ambasade piše da će i zaposleni u ambasadi raditi kao posmatrači na izbornim mestima širom Srbije, kao i da su "slobodni i fer izbori temelj demokratije".

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da na Kosovu pravo glasa ima 100 hiljada birača, a da će predstavnici OEBS-a glasačke listiće, po zatvaranju biračkih mesta, prebaciti u Rašku i Vranje gde će se brojati glasovi, prenosi Fonet.

Više od 500 ljudi iz OEBS je angažovano na raznim poslovima u vezi sa izborima.

Građani glasaju i za 120 poslanika Skupštine Vojvodine, kao i za članove lokalnih skupština - osim u opštinama i gradovima u kojima odbornicima nije istekao mandat - kao što je slučaj u Beogradu.

XS
SM
MD
LG