Linkovi

Nedelja žena na Kosovu: Kad žene odlučuju rezultati su pozitivni


Filip Kosnet, ambasador SAD na Kosovu
Filip Kosnet, ambasador SAD na Kosovu

U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta i USAID-a, u Prištini je danas otvorena sedma po redu “Nedelja žena”. Tema ovogodišnje Nedelje žena je “Integritet u politici, šta se dešava na lokalnom nivou?

Ovogodišnja manifestacija „Nedelja žena” okuplja 100 žena i 30 muškaraca iz svih zajednica na Kosovu. Među učesnicima su predstavnici političkih stranaka, civilnog društva, biznisa i medija.

„Tokom ove nedelje žena bavićemo se pitanjima koja se odnose na jačanje politike na lokalnom nivou i etničkim standardima, transparentnošću i odgovornošću javnih institucija. Predstavnici državnih institucija, organizacija civilnog društva i lokalni eksperti navešće značaj delotvorne i odgovorne politike na lokalnom nivou kao preduslov za jačanje poverenja građana u naše institucije. Preporuke koje dolaze služiće političkim strankama, organizacijama, civilnom društvu i donatorskoj zajednici kao smernice za reforme koje žele da promovišu kao model za delotvornu lokalnu samoupravu koja ima za cilj ispunjavanje potreba građana“, rekla je Pranvere Lipovice menadžerka programa Nacionalnog demokratskog instituta.

Podršku „Nedelji žena 2019“ pružili su američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

„Muškarci bi trebali biti saveznici u borbi žena i to nije nova ideja. Kada su žene za stolom, kada su žene donosioci odluka onda su rezultati pozitivni za celu zemlju. Veliki broj podataka širom sveta ukazuje da kada se ekonomsko osnaženje žena uzme u obzir, unapređuje se produktivnost zemlje, poboljšava se ravnopravnost prihoda i unapređuje se bruto domaći proizvod“, rekao je Filip Kosnet.

Učesnici manifestacije "Nedelja žena" na Kosovu
Učesnici manifestacije "Nedelja žena" na Kosovu

Premijer Kosova je kazao da je Kosovo posvetilo posebnu pažnju zastupljenosti žena u svim sferama života na Kosovu i kao primer naveo kosovski parlament koji poštuje predviđenu kvotu od 30 odsto zastupljenosti žena u Skupstini.

„To nije samo kvota već naše uverenje da podržimo žene na Kosovu u odlučivanju u zastupljenosti o važnim temama u našim životima. Mislim da se to dosta razvilo, čak i u političkim strankama. Sve političke stranke će podržati ovo interesovanje i ovu brigu o zastupljenosti žena. Mislim da tabui i dalje postoje u našim životima, naročito u seoskim sredinama i to je stvar nasleđa. Iako je regulisano zakonom znamo da broj žena koje imaju vlasništvo nad imovinom i koje nasleđuju imovinu u poređenju sa muškarcima nije na zadovoljavajućem nivou“, rekao je Ramuš Haradinaj.

„Nedelja žena 2019“ trajaće pet dana, a ovu manifestaciju i ove godine organizuje Nacionalni demokratski institut, uz podršku misije USAID-a na Kosovu.

XS
SM
MD
LG