Linkovi

Konferencija o žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj govori na međunarodnoj konferenciji "Dajmo glas preživelim žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu na Kosovu“, u Prištini, 8. marta 2019. godine
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj govori na međunarodnoj konferenciji "Dajmo glas preživelim žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu na Kosovu“, u Prištini, 8. marta 2019. godine

Povodom Međunarodnog dana žena u Prištini je održana Međunarodna konferencija „Dajmo glas preživelim žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu na Kosovu“.

Poručeno je da korišćenje seksualnog nasilja kao oružja u konfliktu treba zaustaviti jednom za sva vremena.

Ambasador Nemačke na Kosovu Kristijan Helt rekao je da su sve zajednice prošle kroz seksualno nasilje i da mora postoji stalna borba svih protiv nekažnjivosti i ćutanja.

„Silovanje je silovanje, bez obzira da li je u ratu ili u nekom drugom konfliktu. Metak može da ubije nekog fizički, seksualno nasilje ubija dušu, uništava tkivo društva. Videli smo to devetesetih na Kosovu, Iraku, u Africi i na mnogim drugim mestima”, rekao je Helt.

Bivša predsednica Kosova Atifeta Jahjaga rekla je da i 20 godina posle rata na Kosovu, žrtve seksualnog nasilja žive sa strahom da će se razumevanje onoga što im se desilo identifikovati kao “zlostavljane žene” i da to postaje deo njihovog identiteta

“Naše društvo mora imati snagu i moral da ih ne stgmatizuje ni na koji način i u bilo kojoj situaciji. Treba da budemo društvo koje osuđuje počinioce i pomaže ovim ženama, društvo gde one ne bi trebalo da budu tihe i ućutkane, da se ne plaše da pričaju o svom iskustvu, gde mogu sa svojim porodicama i prijateljima da podele priču kroz koju su prošle“, rekla je Jahjaga.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da Kosovo ima visoke ljudske i porodične vrednosti i da je spremno i da razume žrtve seksualnog nasilja.

“Ono što je važno je da su kosovske institucije spremne da sarađuju sa svim domaćim i međunarodnim organizacijama i da smo spremni da preuzmemo iskustva drugh zemalja kako bismo izlečili ovu ranu našeg društva. U interesu je našeg naroda da se takve rane našeg društva iscele. Te rane se moraju izlečiti zbog dobrobiti svih koji žive na Balkanu“, kazao je Ramuš Haradinaj.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet istakao je da i manjinskim žrtvama seksualnog nasilja tokom rata mora biti obezbeđen ravnopravan pristup pravdi, službama i uslugama

„Da bismo imali časno suočavanje sa prošlošću, moramo da razumemo sve žrtve, pružimo usluge, uključujući i penzije, za žrtve iz manjinskih zajednica, bez obzira gde žive i kojim jezikom govore. Na današnji Međunarodni dan žena, želim da zatražim da se ista pažnja posveti žrtvama ratnih zločina, kao i današnjim žrtvama zločina porodičnog nasilja. I one zaslužuju pravdu i uslugu, kao i da se čuje njihov glas“, rekao je Filip Kosnet.

Šefica UNDP-a na Kosovu Ulrika Ričardson rekla je da je seksualno nasilje globalna sramota.

“Ono izaziva bol na koju nijedna osoba ne sme da bude indiferentna. Silovanje je jedan od retkih zločina gde je žrtva više osramoćena nego kriminalac. One same sebi nameću tišinu zbog sramote, bola, osećaja krivice“, kazala je Ričardson.

Međunarodnu konferenciju „Dajmo glas preživelim žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu na Kosovu“, organizovala je Nemačka ambasada u Prištini u saradnji sa Jahjaga Fondacijom uz podršku Tima Ujedinjenih Nacija na Kosovu (UNKT).

XS
SM
MD
LG