Linkovi

Trgovina ljudima na Balkanu


Srbija, Crna Gora, kao i većina zemalja regiona svrstana je u drugi nivo u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima, dok je samo Makedonija zauzela viši, prvi nivo.

Kada je reč o zemljama Balkana, Srbija je svrstana u drugi nivo izveštaja Stejt Departmenta što znači da vlada u Beogradu “ne ispunjava standarde u potpunosti ali se trudi da ih dostigne.” U istoj kategoriji nalazi se većina zemalja u region - BiH, Kosovo, Crna Gora i Hrvatska, dok se samo Makedonija našla u najvišem, prvom nivou.

Za Srbiju se navodi da je "izvor, tranzitni prostor i odredište za muškarce, žene i decu podvrnugte seksualnoj eksplotaciji, prinudnom radu po kućama, i prinudnoj prošnji". Kako se ističe, srpske kriminalne grupe u severnoj Italiji, Nemačkoj, Crnoj Gori, BiH, Austriji i Švedskoj podvrgavaju žene iz Srbije seksualnom ropstvu. Srpski državljani se krijumčare i podvrgavaju prinudnom radu u zemljama EU, Azerbejdžanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao i na gradjevinskim radovima u Rusiji. Romska deca u Srbiji su primorana da učestvuju u prošnji i sitnijim kradjama.

Stejt Departmenta preporučuje Srbiji da formalizuje ulogu i odgovornost zvaničnika i iskusnih nevladinih organizacija kako bi se poboljšala identifikacija žrtava, kao i da se postara da sudovi obezbede žrtvama punu zaštitu.

U Crnoj Gori, žrtve seks trafikinga su uglavnom su žene i devojčice iz same Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova, a u manjoj meri iz ostalih zemalja istočn Evrope, navodi se u izveštaju. Deca etničkih Roma, Egipćana i drugih manjina primorana su da prose po ulicama, a ima izveštaja o romskim devojčicama koje su prinudjene da rade po kućama ili se prodaju radi braka, kako bi radile kao sluškinje u kućama na Kosovu.

Stejt Deparment navodi da je vlada Crne Gore u toku perioda obuhvaćenog izveštajem povećala izdvajanja iz budžeta za pomoć žrtvama, i pojačala krivčno gonjenje osumnjičenih, iako je broj istraga i sudskih presuda i dalje mali.

Za Kosovo, obradjeno kao odvojenu državu, konstatovano je da je izvor i destinacija za žene i decu podvrgnute seksualnom ropstvu i prinudnom radu, a da je nedostatak viznih zahteva za većinu putnika čini osetljivom tranzitnom zemljom. Najčešće žrtve su žene sa Kosova, iako se Moldavke, Slovakinje, Albanke, Srpkinje i Poljakinje takodje suočavaju sa prinudnom prostitucijom na Kosovu.

Vlada u Prištini uvela je novi krivični zakon kojim su povećane kazne počiniocima trgovine ljudima, ali do sada nije krivično gonjen ni jedan zvaničnik za kojeg se sumnja da je bio umešan u trafiking, navodi se u izveštaju Stejt Departmenta.
XS
SM
MD
LG