Linkovi

Poziv na razotkrivanje savremenog ropstva


Izveštaj Stejt Departmenta o trgovini ljudima za 2014. godinu
Izveštaj Stejt Departmenta o trgovini ljudima za 2014. godinu

Američki Državni sekretarijat objavio je godišnji izveštaj o trgovini ljudima u svetu, a status četiri zemlje spušten je na najniži nivo, što znači da Vašington može da im uvede sankcije.

Sjedinjene Države snizile su status Tajlanda, Malezije, Vencuele i Gambije na najniži nivo u svom godišnjem izveštaju o trgovini ljudima, što te zemlje izlaže mogućim sankcijama i stavlja u istu kategoriju sa Iranom, Sirijom i Severnom Korejom.

Predstavljajući izveštaj, državni sekretar Džon Keri izjavio je da činjenice iz izveštaja ukazuju na eksploataciju ljudskih bića širom sveta. Keri je dodao da je to poziv na akciju vladama i gradjanima širom sveta da razotkriju savremeno ropstvo, identifikuju žrtve i privedu odgovorne pravdi.

Status Tajlanda je snižen iako ta zemlja poriče izveštaje da su desetine hiljada doseljenika iz susednih zemalja žrtve trgovine ljudima unutar njenih granica. S druge strane, u ovogodišnjem izveštaju status Kine je podignut sa najnižeg nivoa zbog nastojanja Pekinga da eliminiše zatvore za re-edukaciju, zasnovane na prinudnom radu.

Predsednik Obama sada ima 90 dana da odluči da li će uvesti sankcije zemljama čiji je status spušten na naniži nivo.

Trafiking i dalje prisutan na Balkanu

U ovogodišnjem izveštaju Stejt Departmenta, Srbija, Crna Gora i Kosovo svrstani su u države drugog nivoa po stepenu trafikinga. Ocenjeno je da njihove vlade ne zadovoljavaju minimalne standarde u eliminisanju trafikinga iako „ulažu značajne napore u tom smeru“.

Srbija je navedena kao kao zemlja porekla, tranzita i destinacije za žene, decu i muškarce koji su žrtve seksualnog ropstva i prinudnog rada. Kako je navedeno, srpske kriminalne grupe u severnoj Italiji, Nemačkoj, Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj, Austriji i Švedskoj podvrgavaju žene iz Srbije seksualnom ropstvu. Srpski državljani su takodje podvrgnuti prinudnom radu u evropskim zemljama kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u sektoru gradjevine. Ocenjeno je da vlada Srbije nastavlja napore da sudski goni počinioce trgovine ljudima, te da je načinila napredak u zaštiti i pomoći žrtvama. Ističe se da je značajno povećano finansiranje centra za zaštitu žrtava i obuku Roma, medijatora, koji pomažu u identifikaciji žrrtava i podizanju svesti o trgovini ljudima.

Kosovo je takodje opisano kao zemlja porekla i destinacija trgovine ljudima, gde je sve veći broj mladih devojaka uzrasta 14-17 godina žrtva seksualnog ropstva. Deca sa Kosova i iz susednih zemalja, uključujući Albaniju, primorana su da prose. Trgovci ljudima zavaravaju žrtve seksualnog ropstva da će im obezbediti zapošljenje kao pevačicama i plesačicama u restoranima umesto čega su primorane na prostituciju po privatnim stanovima, ističe se u izveštaju. Navodi se da je na Kosovu uveden novi zakon o zaštiti žrtava i da je na sudovima načinjen napredak u smanjenju broja nagomilanih slučajeva ali vlada nije uspevala da osudi mnogo počinilaca, dok su osudjenima uglavnom izrečene blage kazne.

Crna Gora je definisana kao zemlja porekla, tranzita i destinacije trgovine ljudima, a žrtve su uglavnom žene iz regiona Balkana kao i istočne Evrope. Žrtve su podvrgnute seksualnom ropstvu u ugostiteljskim objektima, barovima, restoranima i noćnim klubovima dok su deca etničkih Roma, Aškalija i Egipćana primorana da prose na ulicama. Takodje postoje izveštaji da se devojčice Romkinje iz Crne Gore prodaju radi ugovorenih brakova romskim zajednicama na Kosovu. Ističe se da je vlada Crne Gore povećala budžet za borbu protiv trafikinga i poziciju nacionalnog koordinatora prenela sa Ministarstva unutrašnjih poslova na nezavisnu agenciju.

U izveštaju se zemljama regiona preporučuje da se energično bore da identifikuju potencijalne žrtve i obezbede im snažnu i efikasnu sudsku zaštitu.
XS
SM
MD
LG