Linkovi

Trafiking na Balkanu i dalje problem


Američka državna sekretarka Hilari Klinton

Izvinjavamo se posetiocima naše veb stranice zbog netačnih podataka u prvobitnoj verziji ovog izveštaja, koji smo objavili 14. juna. Deo teksta koji se odnosi na Srbiju bio je greškom sačinjen na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja Državnog sekretarijata. U nastavku objavljujemo ispravljenu verziju.

Državna sekretarka Hilari Klinton objavila je danas godišnji izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu, upozorivši desetine zemalja, kao što su Iran, Severna Koreja, Kuba i Burma da bi mogle da budu pod sankcijama zbog nepoštovanja međunarodnih standarda u borbi protiv trgovine ljudima. U izveštaju se inače navodi da oko 12.3 miliona dece i odraslih osoba su žrtve prisilnog rada i prostitucije. U izveštaju se, takođe, prvi put rangiraju američki napori u borbi protiv takve ilegalne trgovine.

U pomenutom dokumentu navodi se da je Srbija polazna, tranzitna i odredišna tačka za muškarce, žene, devojčice kojima se trguje radi prinudne prostitucije i prinudnog rada.

Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za suzbijanje trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to uradi, navodi se u izveštaju Državnog sekretarijata. Takođe se naglašava da je vlada ostvarila značajan napredak u aktivnostima na suzbijanju trafikinga tokom 2009. godine-razvijala i sprovodila zvanične procedure za identifikaciju žrtava trgovine ljudima, odvojila sredstva za dva skloništa nevladinih organizacija, uvela jače kazne za trgovce ljudima i pojačala napore da spreči trafiking. Izrečene kazne za osuđene trgovce i njihove saučesnike iz redova državnih službenika ostale su međutim niske, ocenjuje se u izveštaju.

Vlada Srbije je, kako navodi Stejt dipartment, takođe ostvarila suštinski napredak u unapređenju zakona protiv trgovine ljudima uvođenjem oštrijih kazni za trgovce ljudima, kao i izvestan napredak u zaštiti žrtava. Srbiji se, između ostalog, preporučuje da sprovede reforme kako bi se osiguralo da osuđeni trgovci dobiju odgovarajuće kazne koje održavaju gnusnu prirodu krivičnog dela, kao i da energično goni, osuđuje i kažnjava sve oblike trgovine ljudima, uključujući i državne službenike koji saučestvuju u tom djelu.

Kosovo se smatra odredištem, ali i tranzitnom zemljom za žrtve prisilne prostitucije iz Istočne Evrope, uključujući zemlje kao što su Moldovija, Albanija, Bugarska i Srbija. Prema izveštaju Stejt departmena i Kosovo ulaže povećane napore, ali ne zadovljava minimalne standarde za eliminaciju nedozvoljene trgovine. Kosovu se preporučuje da aktivno goni, sudi i izriče kazne odgovornim za trgovinu ljudima, kao i da imenuje javne tužioce specijalizovane za gonjenje takvog kriminala.

Crna Gora više nije na listi zemalja koje su pod posebnim nadzorom, iako je i dalje u grupi dva kao tranzitna zemlja, izvor i destinacija za žrtve trgovine ljudima. Crnogorska vlada ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trafkinga, ali ulaže značajne napore da to uradi, navodi se u današnjem izvještaju Državnog sekretarijata. Takođe se naglašava da je vlada prošle godine intenzivirala napore za sprječavanje trgovine ljudima i prvi put priznala da postoji taj problem. Postignut je i značajan napredak u zaštiti žrtava trafikinga, kao i određeno poboljšanje u mjerama koje policija, pravosuđe i drugi odgovarajući državni organi sprovode protiv trgovine ljudima. Američka administracija, između ostalog, preporučuje Crnoj Gori da energično istražuje slučajeve trafikinga, krivično goni i osudi odgovorne, uključujući i državne službenike koji su saučesnici i da pojača napore na identifikaciji mogućih žrtava.

XS
SM
MD
LG