Linkovi

Potpisivanjem protokola Makedoniji otvoren put ka članstvu u NATO


Potpisivanjem protokola Makedoniji otvoren put ka članstvu u NATO, Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert
Potpisivanjem protokola Makedoniji otvoren put ka članstvu u NATO, Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert

Makedonija je potpisivanjem Protokola u sedištu Alijanse u Briselu, napravila veliki korak ka tome da postane 30. članica NATO, a generalni sekretar Alijanse i makedonski premijer poručili su da je reč o istorijskom trenutku.

"Ovo je istorijski trenutak. Dugo smo čekali da se Makedonija pridruži našoj porodici,” rekao je Jens Stoltenberg uoči stavljanja potpisa svih članica NATO-a i dodao da ceremonija potpisivanja protokola označava početak procesa ratifikacije.

Pristupni protokol moraju da ratifikuju sve članice, a Grčka, koja je donedavno blokirala napore svog suseda da uđe u Alijansu, trebalo bi da ove nedelje bude prva koja će ratifikovati Protokol.

Nakon toga Skoplje će početi da koristi svoje novo ime, a članstvo u Alijansi moglo bi da usledi ili krajem ove ili početkom sledeće godine.

Makedonski premijer Zoran Zaev je poručio da je ovo istorijski dan koji obezbeđuje trajnu stabilnost Makedoniji.

"Srećni smo i treba da budemo, jer ćemo obezbediti trajnu stabilnost za našu zemlju. Omogućavamo sigurnost, bezbednost i mir. Napredak i razvoj su sada nezaustavljivi. Naša generacija i deca naše generacije će živeti bolje, kako u zemlji tako i u region,” poručio je Zaev na svom nalogu na Fejsbuku.

Iz Srbije za sada nema reakcije na vesti iz Makedonije, ali je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio da se nada da će i Kosovo uskoro postati članica NATO.

On je to napisao na svom Fejsbuku, i dodao da je taj događaj dobar za ceo region, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Kosovo se raduje članstvu Severne Makedonije u NATO, nadajući se da će u skoroj budućnosti slediti isti primer. Proširenje NATO u našem regionu vidimo kao važan i koristan proces koji jača mir i stabilnost i učvršćuje slobodu i demokratiju širom Balkana,” napisao je Veselji.

XS
SM
MD
LG