Linkovi

Makedonija zakoračila u NATO


Ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle potpisivanja Pristupnog protokola između Makedonije i Alijanse, 6. februar 2019.
Ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle potpisivanja Pristupnog protokola između Makedonije i Alijanse, 6. februar 2019.

U sedištu Severnoatlantske alijanse u Briselu danas je potpisan Pristupni protokol između Makedonije i 29 zemalja članica NATO-a.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocenio je da se radi o istorijskom trenutku.

"Premijeri Cipras i Zaev pokazali su ogromnu stratešku viziju i hrabrost, kada su, prošle godine, potpisali Prespanski sporazum", ocenio je prvi čovek Alijanse na ceremoniji potpisivanja.

Stoltenberg je naglasio da je potpisivanje Sporazuma iz Prespe bio prvi ključni korak koji je doveo do ovog trenutka. "Taj put nije bio lak. Bilo je izazova i teških kompromisa", ocenio je.

U ime država članica NATO-a, potpis na tekst Protokola stavili su ambasadori zemalja članica Alijanse, a u ime zvaničnog Skoplja Protokol je potpisao ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov.

Šef makedonske diplomatije naglasio je da su premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras otvorili put ka istorijskom pomirenju, te potvrdili da je nemoguće zapravo "izvodljivo i moguće".

"NATO za nas znači prelazak u liniju sigurnosti", istakao je Dimitrov.

On je pred predstavnicima 29 članica Alijanse naglasio da je njegova država završila sve sporove sa susedima i ima utvrđene granice, te da kao takva može odigrati mirovnu ulogu u regionu koji se "i dalje suočava sa elementima nestabilnosti".

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocenio je da se radi o “istorijskom trenutku”
Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocenio je da se radi o “istorijskom trenutku”

Premijer Makedonije Zoran Zaev uputio je, povodom potpisivanja Protokola o članstvu zemlje u NATO, čestitku svim građanima u kojoj poručuje da je ovo veliki, istorijski dan.

"Danas nam je najveći bezbednosni savez u svetu, NATO, rekao: 'Dobrodošli!'. Danas smo seli rame uz rame sa našim saveznicima, za isti sto, u istoj alijansi. Srećni smo jer smo obezbedili trajnu stabilnost za našu zemlju. Obezbedili smo sigurnost, bezbednost i mir. Progres i razvoj su sada nezaustavljivi", naglasio je Zaev.

"Čestitam vam što ste ovim protokolom o pristupanju NATO-u stavili tačku na jedan proces", rekao je u Skoplju šef Kancelarije Alijanse u Makedoniji Zoran Janković, nakon praćenja prenosa potpisivanja Protokola u Briselu.

"Očekujemo da će ratifikacija Protokola teći glatko, a Kancelarija NATO je tu da vas savetuje i podržava sve do kraja, kada ćete postati članica Alijanse. To će biti malo duži integrativni proces, ostaje Program o reformama koji trebate pratiti", rekao je Janković.

Zamenik ministra spoljnih poslova Makedonije Andrej Žernovski na Facebooku je napisao da budućnost sada izgleda drugačije.

"Budućnost je puna optimizma, otvorenih vrata, napretka. Šesti februar nije običan datum, to je dan koji ima moć da obriše svu lošu prošlost i neizvesnu budućnost. Od danas ništa neće biti isto. Sve će biti bolje", napisao je Žernovski.

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mičkoski, koji boravi u Briselu na sastanku Evropske narodne partije, za Makedonsku informativnu agenciju (MIA) izjavio je da pozdravlja potpisivanje Pristupnog protokola za NATO, iako je, kako je ustvrdio, "Zoran Zaev to uradio na nedostojanstven način".

"Pozdravljam svaki uspeh Republike Makedonije, iako je Zaev trgovao sa nečim što su prošle generacije platile svojim životima i učinio taj čin nedostojanstvenim. Ipak, pozdravljamo svaki proces koji znači poboljšanje života građana", rekao je Mickoski.

On je izrazio sumnju da će Makedonija dobiti datum za početak pregovora sa EU u junu ove godine, ali je dodao da će njegova partija podržati sve potrebne zakone za evropsku integraciju zemlje.

Makedonija će do konačnog članstva u NATO učestvovati na sastancima Alijanse, ali neće imati pravo glasa. Po potpisivanju protokola, prema najavama već u petak 8. februara, predviđeno je da Grčka ratifikuje ovaj dokument, čime će ustavni amandmani stupiti na snagu, odnosno Republika Makedonija i zvanično postati Republika Severna Makedonija.

U međuvremenu, nakon potpisivanja Pristupnog protokola, svaka zemlja članica NATO bi trebalo da ratifikuje članstvo Makedonije i ta procedura može trajati maksimalno dve godine, iako se očekuje da se sve završi početkom 2020, a prema optimističkim predviđanjima i krajem ove godine. Kada svih 29 zemalja ratifikuju Protokol, makedonska zastava će biti podignuta na jarbol ispred sedišta Alijanse u Briselu, čime će buduća Severna Makedonija postati 30. zemlja članica NATO.

Proces pristupanja Makedonije u najveću vojnu organizaciju omogućen je nakon što je stupio na snagu Prespanski sporazum kojim je okončan višedecenijski spor oko imena između Makedonije i Grčke.

XS
SM
MD
LG