Linkovi

Američki astronauti se ukrcali u svemirsku stanicu NASA


Let do svemirske stanice NASA
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Let do svemirske stanice NASA

Američki astronauti Robert Benken i Daglas Harli ukrcali su se u svemirsku stanicu NASA do koje su stigli u okviru svemirske misije Spejseks.

Poklopac stanice otvoren je u 1:02 popodne i astronaute su dočekali kolega Kris Kesidi - komandant ekspedicije Svemirske stanice 63.

Dvojica američkih astronauta Robert Benken i Daglas Harli svemirskom letelicom privatne kompanije Spejseks stigli su do Međunarodne svemirske stanice NASA - što je prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina.

Spejseks Kru Dragon kapsula, u vlasništvu kompanije Elona Maska automatski se pričvrstila za svemirsku stanicu - tako da nije bilo potrebe za manevrisanjem astrouanuta.

Ovo je prvi put, u poslednjih dvadeset godina, da svemirska letelica u privatnom vlasništvu prevozi astronaute.

Raketa Falkon 9 lansirana je u subotu u 15:22 po lokalnom vremenu, a astronauti su u kapsuli Kru Dragon, kojoj je to prvi let sa ljudskom posadom. Kapsula je nekoliko minuta posle lansiranja bezbedno ušla u orbitu.

Istorijski let do Međunarodne svemirske stanice trajao je 19 sati, a očekuje se da američki astronauti na njoj ostanu do četiri meseca. Lansiranju su prisustvovali i predsednik i potpredsednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens.

Predsednik i potpredsednik SAD, Majk Pens i Donald Tramp, posmatraju lansiranje rakete Falkon 9
Predsednik i potpredsednik SAD, Majk Pens i Donald Tramp, posmatraju lansiranje rakete Falkon 9

Administrator NASA-e Džim Brindenstajn rekao je da je lansiranje američkih astronauta u raketama američke proizvodnje sa američkog tla glavni prioritet te agencije.

"Lakše dišem, ali neću da slavim dok se Bob i Dag bezbjedno ne vrate kući" , rekao je Brindenstajn.

Spejs Eks je posle lansiranja postala prva privatna kompanija koja je poslala astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države: Rusija, SAD i Kina.

Benken i Harli trebalo je da polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre početka zbog nevremena. Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl NASA sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

NASA je unajmila Spejs Eks i Boing 2014. da prevezu astronaute na svemirsku stanicu. Pravljenje Spejs Eks i Boing Starlajner kapsula trajalo je duže nego što se očekivalo, a Amerika je plaćala Rusiji za lansiranje ljudske posade u međuvremenu.

NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letjelici pre 40 godina, na početku programa za razvoj svemirskog šatla.

XS
SM
MD
LG