Linkovi

Spejs Eks testirao kapsulu za letove sa posadom do MSS


Raketa Falkon 9 poleće za Međunarodnu svemirsku stanicu iz Kejp Kanaverala 2. marta 2019.

Najnovija američka kapsula za astronaute poletela je u subotu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), na važnom probnom letu za kompaniju Spejs Eks.

Jedini putnik bila je lutka u prirodnoj veličini, nazvana Ripli, po glavnoj junakinji serijala "Osmi putnik." Spejs Eks mora da potpuno usavrši svoju kapsulu Dragon (Zmaj) pre nego što, kasnije ove godine, pošalje njom ljude na MSS. Dragon bi trebalo da stigne do svemirske stanice u nedelju ujutru, 27 sati posle poletanja.

Pet dana u oba smera

Dragon će provesti pet dana prikačen za stanicu u Zemljinoj orbiti, pre nego što se sledećeg petka vrati na Zemlju, jednim "starinskim" padom u Atlantik - što je sve ključno testiranje za sledeću fazu, moguće ovog leta, kada će u kapsuli biti dvojica astronauta.

“Ovo je od ključnog značaja. Na pragu smo trenutka kada ćemo ponovo lansirati američke rakete sa američkim astronautima sa američkog tla, prvi put od penzionisanja svemirskih šatlova 2011", izjavio je administrator NASA-e Džim Brajdenstajn. Njega je u posebno razgledanje kapsule poveo osnivač i direktor Spejs Eksa, Ilon Mask.

Procenjuje se da se oko 5.000 zaposlenih u NASA-i, turista i novinara okupilo u ranim jutarnjim satima u Svemirskom centru Kenedi na Floridi, zajedno sa timom Spejs Eksa, kada je raketa Falkon 9 poletela pred zoru sa istog mesta odakle su nekada poletele rakete u misijama Apolo i svemirski šatlovi. Na drugom kraju zemlje, u kontroli misije Spejs Eksa u Hotornu u Kaliforniji, zaposleni u kompaniji oduševljeno su pratili kretanje rakete, sve dok kapsula nije stigla do orbite.

Astronauti NASA-e Dag Herli i Bob Benken na konferenciji za novinare 1. marta 2019.
Astronauti NASA-e Dag Herli i Bob Benken na konferenciji za novinare 1. marta 2019.

U kontrolnoj sobi na Floridi bila su dvojica astronauta NASA-e koja će, možda već u julu, putovati u ovoj kapsuli - Dag Herli i Bob Benken. Prošlo je osam godina od kad je Herli, zajedno sa trojicom drugih astronauta, leteo u poslednjoj misiji svemirskih šatlova SAD, posle čega je prestalo lansiranje brodova sa posadom sa Floride.

Privatne kompanije

NASA se okrenula privatnim kompanijama Spejs Eks i Boing i dala im 8 milijardi dolara da sagrade i upravljaju kapsulama sa posadom kako bi astraonute prebacivale do svemirske stanice i vraćale na Zemlju. Sada su ruske rakete jedini način da astronauti stignu do stanice koja se nalazi na 400 kilometara od Zemlje. Cene vožnje ruskim raketama Sojuz su tokom godina drastično skočile - NASA trenutno plaća 82 miliona po sedištu.

Boing planira da u aprilu obavi prvo testiranje svoje kapsule Stsarlajner dok bi se probno putovanje sa astronautima obavilo u avgustu.

Administrator NASA-e, Brajdenstajn, uveren je da će astronauti do kraja godine leteti za MSS ili na Dragonu ili Starlajneru ili u obe kapsule, ali naglašava da nema žurbe. "Nismo u trci u svemiru", kazao je. "Ta trka je završena, otišli smo na Mesec i pobedili smo. Sada smo u poziciji da možemo da ne žurimo i budemo sigurni da smo sve pripremili kako treba."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG